SDP juri sve srpske fotelje u FBiH

Vedrana Kulaga
SDP juri sve srpske fotelje u FBiH

BANjALUKA, DRVAR - Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović odbio je ponudu stranke da bude kandidat za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ali i poručio da će stranka predložiti ljude za sve četiri ključne fotelje koje pripadaju Srbima u vlasti FBiH.

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a odlučeno je da će kandidat za potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz reda Srba biti Mira Grgić, koja je već bila na toj poziciji od 2011. do 2014. godine dok je SDS bio u vlasti.

Mijatović nije prihvatio ponudu da bude kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, a za "Glas Srpske" kaže da ne robuje foteljama već da mu je cilj Banjaluka, koja je njegov rodni grad, te da ojača stranku u ovom dijelu Srpske.

- Moj prioritet je Banjaluka. Bilo bi krajnje licemjerno da sada, samo radi funkcije, prihvatam bilo šta, pa i funkciju potpredsjednika FBiH. SDP je jedini legitiman da to predloži sa osam delegata u Domu naroda u FBiH u srpskom klubu - rekao je Mijatović i podvukao da ga zanimaju samo idući lokalni izbori i da SDP dobije odbornika u gradskoj Skupštini.

Mijatović je, reagujući na navode dijela delegata u Doma naroda FBiH, a koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Srpskoj, da su samo oni legitimni predstavnici Srba i da im pripadaju čelna mjesta u institucijama, kazao da će SDP dati kandidata i za potpredsjednika tog doma u Federalnom parlamentu iz reda srpskog naroda.

- Legitimnost u svakom domu se određuje prema broju ruku. SDP ima osam delegata, a uz podršku još četiri, koji nisu u našoj stranci, daćemo i kandidate za predsjednika Kluba Srba u Domu naroda, potpredsjednika tog doma, kao i Predstavničkog doma, te potpredsjednika FBiH. Predložićemo ljude za te pozicije, a na glasanju ćemo vidjeti ko je legitiman, a ko nije - zaključio je Mijatović.

Klub Srba u federalnom Domu naroda je konačno u potpunosti popunjen u ovom mandatu, a čine ga pet delegata iz Kantona deset, gdje je većinsko srpskog stanovništvo, od kojih su četiri sa Srpske liste i jedan iz Srpske napredne stranke, te osam iz SDP-a, dva iz Liberalne stranke BiH i po jedan iz redova HDZ-a BiH i SDA.

SDP je već pokušao da izabere šefa Kluba Srba, ali inicijativa delegata Igora Stojanovića za konstituisanje kluba nije prošla jer je dio delegata bojkotovao poziv za sjednicu.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta juče nije odgovarao na pozive, a prije nekoliko dana je rekao da delegati iz Kantona deset neće dozvoliti članovima SDP-a da zasjednu u ključne fotelje koje pripadaju Srbima jer nisu istinski predstavnici i zaštitnici Srba u FBiH. Mjesta predsjednika kluba i potpredsjednika Doma, kazao je, pripadaju nekome iz Livanjskog kantona, jer su izabrani srpskim glasovima i jer se jedini aktivno bore za Srbe u Federaciji.

Vitalni interes

Goran Broćeta je u više navrata upitao otkud SDP da se brine za Srbe u FBiH, te naglasio da je dovoljno da odgovore na pitanje kada su u proteklih deset godina, kada su imali apsolutnu većinu u Klubu Srba, pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa Srba. To se, podsjetio je, nikada nije dogodilo. Dodao je i da čekaju da bude formiran novi saziv Savjeta ministara BiH, a poslije će biti jasnije ko će činiti većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana