СДА пријети РС парализовањем

Жељка Домазет
СДА пријети РС парализовањем

Сарајево - Посланици СДА у Представничком дому Парламента БиХ запријетили су на јучерашњој сједници блокадом цијеле РС ако не буде ријешено питање увођења у школе "босанског језика".

Бошњачки политичари и родитељи дјеце не прихватају назив језик бошњачког народа која је дефинисана у Уставу РС и чију измјену није тражио ни Уставни суд БиХ када је недавно разматрао то питање. Родитељи бошњачке дјеце у Сребреници, Зворнику и Бијељини одбили су да преузму ђачке књижице јер у њима није писало "босански језик".

Ово питање изазвало је оштру расправу на сједници Представничког дома Парламента БиХ, а на њеном почетку посланик СДА Садик Ахметовић је затражио да буде одржано хитно засједање о проблемима које имају дјеца бошњачке националности у Српској тврдећи да се у РС крши Устав БиХ.

- Изненађен сам зашто није сазвана хитна сједница о овоме, а имали смо без икакве потребе хитну сједницу о попису становништва. Влада РС врши тортуру и Парламент БиХ треба да заузме став и да позове министре просвјете да буде ријешено ово питање. Ако посегнемо за алтернативама онда неће бити добро, јер алтернативе могу бити свакојаке. Могући су блокада цеста и парализовање комплетне РС. Ми то можемо и то ћемо и урадити - рекао је Ахметовић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац казао је да се питање "босанског језика" у континуитету покушава наметнути у Парламенту БиХ.

- Образовање није у надлежности Парламента и Савјета министара БиХ. Они који предлажу расправу, а имају капацитете у ентитетским парламентима, то питање треба да дефинишу кроз своје политичке представнике у тим институцијама. Овим се само покушава још више закомпликовати ситуација - казао је Кошарац.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић (СДС) је казао да ће ова тачка дневног реда бити разматрана када добију мишљење Савјета министара.

Ситуација је поново заоштрена током дискусије о информацији о примјени оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ с нагласком на изучавање националне групе предмета и матерњег језика на цијелој територији БиХ чији је подносилац Министарство цивилних послова БиХ.

- Ако неко мисли да ће 20 година након рата ударати на идентитет једног народа, вара се. Вара се ако мисли да неће добити одговор, тај одговор може бити свакакав - опет је пријетио Ахметовић.

Посланик СНСД-а Милица Марковић је замолила парламентарно руководство да заустави конотације које садрже пријетње.

- Уставни суд БиХ који ви обожавате и само чекате његове одлуке је потврдио исправност свега што ради РС и да је то у складу са Уставом. Вама су њихове одлуке драге када се ради о 9. јануару, а овако вам не одговара - казала је Марковићева.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић (СДА) позвао је све да "поштују Устав БиХ и Дејтонски споразум који је потписан на босанском, хрватском, српском и енглеском језику". Он је истакао да је Уставни суд БиХ казао да су сви ауторитети у БиХ дужни да поштују назив језика онако како га означи особа која га употребљава. Посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић је казао да не постоје мјеста ни у Сарајеву и Зеници гдје се изучава хрватски језик, а да се финансирају из буџета.

Осуда пријетњи

Министарство просвјете и културе РС оштро је осудило пријетње и позиве Садика Ахметовића.

- Образовање је по Дејтонском споразуму у надлежности ентитета и кантона - казали су у Министарству просвјете и културе РС истичући да имају сазнања да политичке странке врше притисак на родитеље бошњачке националности да не преузимају ђачке књижице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана