СДА и Комшић траже усвајање АНП-а, Додик не жели ни да чује

Жељка Домазет
СДА и Комшић траже усвајање АНП-а, Додик не жели ни да чује

Сарајево - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је јуче да, уколико српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик не гласа за Годишњи национални план (АНП), неће бити изгласан ни кандидат за предсједавајућег новог сазива Савјета министара, те да ће то продубити кризу.

Изетбеговић је ово изјавио након састанка са хрватским и бошњачким чланом Предсједништва Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, на којем је разговарао о данашњим сједницама Предсједништва на чијем су дневном реду АНП и именовање кандидата за предсједавајућег новог сазива Савјета министара.

- Очекујем да коначно то ријешимо. Потписали смо да ћемо радити у складу са Уставом и законом и да ћемо послати АНП у Брисел, да ли редуковани или нередуковани, како би након тога био именован кандидат за предсједавајућег Савјета министара. Дакле, биће обје сједнице - рекао је Изетбеговић.

На питање шта ће се десити након истека споразума о потписаним принципима за формирање власти, Изетбеговић је рекао да принципи не могу истећи.

- Њих имамо или немамо. Могу истећи рокови. Након 5. септембра ће доћи 6. септембар и наставићемо се бавити оним што ће бити пресјек онога што желимо, а то је редуковани АНП, који треба да уради Комисија за НАТО - изјавио је Изетбеговић.

Жељко Комшић састао се јуче са амбасадорима САД и Велике Британије у БиХ Ериком Нелсоном и Метјуом Филдом. Састанак је трајао више од сат времена, а изјава за медије није било. Из Предсједништва БиХ је саопштено да је током састанка разговарано о путу БиХ према НАТО-у и Европској унији, који су “комплементарни процеси”, те о неопходности усвајања потребних реформи. Убрзо након завршетка састанка зграду Предсједништва посјетио је Изетбеговић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је добра атмосфера након споразума тројице страначких лидера о формирању власти у заједничким институцијама БиХ урушена тиме што је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао редовну сједницу чија је једна од тачака дневног реда и Годишњи национални план за НАТО.

- Та добра атмосфера урушена је Комшићевим одраније познатим захтјевима. Тражио сам да буде заказана ванредна сједница да бисмо операционализовали тај страначки споразум, али је он сматрао да прије тога треба да закаже редовну сједницу, што је његово право као предсједавајућег - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је био против дневног реда који је предложио Комшић, а за који је био и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Имамо ситуацију у којој се све беспотребно додатно усложњава. Могли смо остати у капацитету споразума који је требало да буде примијењен да институције БиХ могу кренути напријед. Неко је изабрао други начин и епилог је познат - ја нећу да гласам за тај Годишњи национални план за НАТО јер у њему има много нетачности и паушалних оцјена и много наметнутих, изненада уписаних реформи које би требало да прођу, као што је ново отварање процеса реформи полиције и другог. То не долази у обзир - напоменуо је Додик.

Он је нагласио да ће гласати против, а да не зна како ће се изјаснити Комшић и Џаферовић на ванредној сједници.

- Неко је дефинитивно хтио то срушити и успијевају у томе - сматра Додик.

Он је, одговарајући на питање шта очекује од састанка Комшића и британског амбасадора у БиХ Метјуа Филда, рекао да сви могу да се састају с ким хоће и разговарају о чему хоће, али да је против било каквог мијешања странаца у било које процесе.

- Ја сам против било каквог мијешања странаца у било које процесе, али је партнерство свакако могуће - поручио је Додик.

Комшић се нада

Комшић је јуче за “Глас Српске”, на питање да ли постоји могућност да ванредна сједница не буде одржана с обзиром на то да он и његов бошњачки колега не одустају од АНП-а, те да ли ће бити подржано именовање предсједавајућег уколико сједница буде одржана, рекао да се нада договору.

- Ја се још надам да ћемо постићи договор - рекао је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана