СББ још одмјерава, СДА за коалицију

Жељка Домазет
СББ још одмјерава, СДА за коалицију

Сарајево - СББ БиХ још није преломио да ли ће послије хапшења лидера те странке Фахрудина Радончића, које су оцијенили политички монтираним процесом, остати у коалицији са СДА, док у тој партији вјерују да ће сарадња бити настављена.

У осталим странкама које су дио већине у ФБиХ и на нивоу БиХ кажу да је незахвално било шта прогнозирати истичући да је ситуација веома комплексна и све компликованија и да се посљедице већ осјећају.

Партнерство СДА и СББ-а уздрмано је хапшењем Радончића, а ситуација је додатно закомпликована након што је Тужилаштво БиХ презентовало транскрипте пресретнутих разговора и порука које откривају да је лидер СББ-а планирао да оптужи предсједника СДА Бакира Изетбеговића и директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића за убиство једног од најпознатијих сарајевских криминалаца Рамиза Делалића Ћеле и помоћника директора некадашње бошњачке тајне службе АИД Неџада Угљена. Радончић, који је ухапшен у понедјељак због сумње да је ометао правосуђе у процесу који се на Косову води против нарко-боса Насера Кељмендија, сматрао је да клан који је окренут против њега чине Изетбеговић, Мехмедагић, некадашњи истакнути члан СДА Сенад Шахимпашић Шаја и тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара, а да је на његовом челу главни тужилац Горан Салиховић. Под истим оптужбама раније су ухапшени функционери његове странке Бакир Даутбашић и његова невјенчана супруга Билсена Шахман. Тројка се налази у притвору, а свима је на терет стављено да су пријетили бившој Делалићевој дјевојци Азри Сарић тражећи од ње да промијени исказ током свједочења на суђењу Кељмендију за убиство Делалића и организовани криминал и да не помиње Радончића и Кељмендија. Радончићу је на терет стављено и да је излобирао именовање Нермине Хаџијахић за амбасадора БиХ у Словенији у замјену за утицај на правосуђе њеног супруга Зијада који је запослен у Амбасади САД у БиХ.

Предсједништво СББ-а је у четвртак одржало ванредну сједницу, али се није изјаснило о судбини коалиције са СДА, а ни дан касније одлука није била на помолу.

- Још нисмо донијели одлуку о томе да ли ћемо остати у коалицији или не. Све опције су још отворене - рекао је у петак "Гласу Српске" потпредсједник СББ-а Мирсад Ђонлагић.

Потпредсједник СДА Сафет Софтић каже да је СББ у тешкој ситуацији.

- СББ хируршки прецизно мјери сваки свој покрет и потез. Наше опредјељење је да коалиција опстане, али то је у овом тренутку до СББ-а - истакао је Софтић.

Високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак каже да је незахвално прогнозирати могуће потезе СББ-а.

- Већ се осјете посљедице нарушених односа и то видимо у Парламенту ФБиХ. Желим вјеровати да ће коалиција опстати мада је ситуација прилично сложена - рекао је Чолак и додао да би ствари могле бити јасније до сједнице Представничког дома Парламента БиХ заказане 3. фебруара.

Даутбашић у болници

У Клиничко-универзитетском центру Сарајево казали су у петак да се Бакир Даутбашић, који је у четвртак увече пребачен у ту установу из притвора због здравствених проблема, још налази на претрагама. Нису жељели да откривају детаље, а према незваничним информацијама, Даутбашић има проблема са високим притиском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана