Сазрело вријеме за нови устав

Свјетлана Шурлан
Сазрело вријеме за нови устав

Бањалука - Устав РС је неопходно измијенити или донијети нови како би било обезбијеђено боље функционисање свих институција у Српској, истакнуто је јуче на свечаној академији одржаној поводом 20 година од почетка рада Уставног суда РС.

Предсједник Уставног суда Џерард Селман рекао је да та институција одражава самосталност и дио суверености РС.

- Уставом који је донесен у фебруару 1992. године, РС је конституисала све своје органе прије избијања трагичног сукоба у БиХ. Стварањем услова за рад Уставног суда, РС се уврстила међу друштвене заједнице које поштују највише међународне правне стандарде - рекао је Селман и додао да је суд почео са радом 1994. године и да је од тада ријешио више од 2.000 предмета.

Селман је истакао да је неопходно покренути поступак доношења новог Устава РС јер је дио амандмана који су усвајани од 2000. до 2008. године једноставно технички непримјењив.

- Због тога има недоумица, како у доношењу закона, тако и у њиховом спровођењу, али и у доношењу одлука Уставног суда. Одређена поглавља која се односе на заштиту виталног националног интереса конципирана су тако да их је тешко тумачити и спроводити - рекао је Селман.

Као аргумент за измјену Устава навео је и обезбјеђивање услова да Народна скупштина РС има већу проходност у доношењу закона, него што је сада случај због односа са Вијећем народа РС.

- Ако се створе политички услови за то, препорука је да се иде у доношење новог устава јер овај има толико амандмана да више не би било могуће амандманима дјеловати - казао је Селман.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да 20 година рада Уставног суда значајан јубилеј имајући у виду турбулентна дешавања на простору БиХ и стварање РС.

- Било је изазова не само приликом доношења политичких одлука него и за правно функционисање и успостављање правног система. У свему томе Уставни суд је изградио ауторитет - истакао је Додик и додао да је овај суд увијек доносио рјешења која су јачала правни систем РС и да афирмисао најважније вриједности - правну сигурност, право на живот, право на рад и сва друга права.

Најавио је да ће иницирати доношење новог устава, који мора на јасан начин прецизирати различите позиције власти и афирмисати право РС да изгради политички систем како њој одговара.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић истакао је да је Уставни суд једна од најзначајнијих институција и да заједно са парламентом и предсједником РС представља највиши ниво власти.

- Уставни суд је врло важан симбол државности РС - додао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана