Савјет министара не поштује основне принципе транспарентности

Срна
Савјет министара не поштује основне принципе транспарентности

Сарајево - Иницијатива за мониторинг европских интеграција у БиХ сматра да је Савјет министара БиХ показао потпуно непоштовање основних принципа транспарентности рада власти приликом усвајања Одлуке о систему координације процеса европских интеграција у БиХ.

"Пракса нетранспарентног усвајања кључних докумената за ЕУ интеграције БиХ, какву смо имали прилике да видимо и приликом усвајања Реформске агенде, овим је поступком доведена до потпуног апсурда", наводи се у саопштењу.


Из Иницијативе истичу да је невјероватна чињеница да је јавност у БиХ сазнала да је усвојен механизам координације - једно од кључних питања у БиХ - тек петнаест дана послије његовог усвајања и то не од институције која га је усвојила, већ од медија који су ову одлуку пронашли у Службеном листу БиХ.

У саопштењу се напомиње и да је механизам координације усвојен на сједници Савјета министара БиХ која је одржана 26. јануара без знања јавности, о којој нема никаквог трага у редовним извјештајима о сједницама које ово тијело објављује и коју је Савјет министара дословно држало у тајности све до данас.

Штавише, наводе из ове коалиције невладиних организација, ова је институција и након одржане сједнице 26. јануара на својој званичној страници наставила да објављује изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића у којима се о овом механизму говорило у будућем времену, иако је у том тренутку већ био усвојен.

Једна од таквих изјава дата је и приликом посјете шефа Одјељења за западни Балкан у Европској служби спољних послова Едварда Ауера 8. фебруара када је Звиздић дословно изјавио "да се очекује усвајање ефикасног механизма координације утемељеног на уставним компетенцијама свих нивоа власти у БиХ".

"Несхватљиво је овакво понашање највишег тијела извршне власти у БиХ које на овај начин, не само да нарушава ионако слабо повјерење грађана у институције система, већ додатно угрожава кредибилитет БиХ у процесу ЕУ интеграција и то у тренутку када се спрема да поднесе званичну апликацију за чланство у Европској унији", наводи се у саопштењу.

Звиздић је јуче рекао да је Одлука о систему координације процеса са ЕУ у БиХ усвојена 26. јануара на посебној сједници Савјета министара БиХ, на којој су тематски разматрана питања у вези са захтјевом за чланство БиХ у ЕУ.

Иницијатива за мониторинг европских интеграција БиХ је неформална коалиција тридесет организација цивилног друштва која доприноси праћењу реформи и надгледа примјену политика, права и стандарда Европске уније, фокусирајући се на питања демократизације, владавине права, те људских и мањинских права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана