Сарајево слијепо на најцрњу увреду

Жељка Домазет
Сарајево слијепо на најцрњу увреду

Бањалука, Сарајево - Званичници РС и представници удружења која окупљају жртве рата оцијенили су да инсталација постављена у центру Сарајева, која приказује Српску као масовну гробницу, представља увреду најгоре могуће врсте и пораз БиХ.

Морбидна инсталација постављена је у Сарајеву у суботу, на дан сјећања на убиство више од 3.200 подрињских Срба. Креирана је у облику РС, а у унутрашњости су у земљи разасуте кости, дјечије играчке, поцијепана одјећа и обућа. Поред дјела недостојног цивилизације налази се натпис "Добро дошли у Републику Српску" и ратна застава Армије РБиХ. Идејни творац монструозног дјела је Антидејтон група, у којој су казали да им је циљ да не буде заборављен геноцид у Сребреници. Главни идеолог за скандалозно дјело је Нихад Аличковић - вјерни пратилац и поштовалац лика и дјела ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, којем се суди за злочине над Србима.

- Ово је чињеница, истина, инсталација која говори истину - казао је Аличковић, а на питање да ли има масовних гробница у ФБиХ одговорио је: "Не знам, ја се не бавим Федерацијом".

Срамотни призор ни јуче није био уклоњен из центра Сарајева, а челници града и сарајевског кантона нису реаговали нити су се јављали на телефонске позиве да би одговорили да ли и шта планирају да предузму. Реакција је изостала и од представника међународне заједнице.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је срамна и увредљива инсталација само још један у низу доказа да је БиХ апсолутно неодржива земља.

- Урадити нешто тако и то на дан када ми у РС одајемо пошту за 3.500 Срба убијених у околини Сребренице и Братунца је страшно, срамно и скандалозно. То представља злочин у континуитету, а срамно ћутање представника међународне заједнице који не показују ни минимум поштовања према српским жртвама доживљавам као саучесништво у том злочину - истакао је Додик.

Он је оцијенио да они који раде овакве ствари и који то прећутно допуштају позивају на распад БиХ и директно раде на њему.

- Немам ништа против распада БиХ, али их морам подсјетити да је Дејтонским споразумом РС добила и међународно признање, али и признање руководства тадашње такозване БиХ. Они који не престају причати о суживоту морају да знају да ћутањем о оваквим стварима раде све против суживота. Мјера њиховог суживота је изгледа два и по одсто на колико су свели Србе у Федерацији - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је казао да инсталација представља увреду најгоре могуће врсте и да је жалосно да на скандал није реаговао нико од званичника Сарајева и институција које су смјештене у њему.

- Ово је пораз ове земље. Ово је скандал који нико разуман не може схватити. Толика количина мржње се не може разумјети и објаснити. Поразна је чињеница да је за сарајевске кругове и све институције које се налазе у том граду то потпуно нормално - каже Иванић за "Глас Српске".

Према његовој оцјени, ово ће најнегативније посљедице оставити на повјерење и продубити резерву која постоји у РС према институцијама БиХ.

- Ово сигурно неће допринијети ни разумијевању, помирењу, нити било каквом напретку ове земље. Тако вријеђати и понижавати РС, а очекивати да ова земља иде напријед је увреда за здраву логику - истиче Иванић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић је рекао да га ћутање из Сарајева не изненађује.

- Двије деценије након рата они српски народ представљају као да смо црни ђаволи. То су чинили у рату и чине и сада. Све је то дио стратегије да од БиХ направе унитарну творевину. То је политика коју је започео Алија Изетбеговић, а наставио његов син Бакир и комплетна СДА. Ово што раде треба схватити као крајње вријеме да се ујединимо и сложно бранимо нашу РС - рекао је Савановић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изразио је огорчење због постављања инсталације истичући да је несхватљиво да се и 21 годину послије Дејтонског споразума којим је Српска призната као равноправан ентитет у БиХ дешавају ствари које распирују националну, расну и сваки други вид мржње и нетрпељивости.

- Ко очекује да грађани РС и српски народ овакву БиХ осјећа својом и добронамјерном? Ако већ мислите да је пут помирења и суживота народа на овим просторима пут на којем треба да буду исцртане масовне гробнице, онда уцртајте све гробнице па и оне побијених Срба - истиче Чубриловић.

Креатори хаоса

Антидејтон група стајала је иза организације талачке кризе у Сарајеву прије неколико година.

Њени припадници били су међу најратоборнијим у Меморијалном центру у Поточарима, када је брутално нападнут премијер Србије Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана