Сахрањен Урош Гостић

Срна
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - На београдском гробу Лешће данас је у присуству породице, пријатеља и поштовалаца сахрањен један од оснивача СНСД-а, бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске и угледни пословни човјек Урош Гостић, од кога се опростио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да је однос Гостића према њему био очински и да га готово никада, осим пред трећим лицима, није ословљавао именом и да је увијек био ту да му да савјет.

"Увијек је говорио: `Мали полако или Мали убрзај`. Упознао сам га када је већ био важан послован човјек, један од главних директора Пословне банке Сарајево. Мислим да је његово бављење политиком било периферно, а зато што се дружио са мном, остао је дуго у њој", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Гостић обављао важне послове у Народној скупштини Републике Српске, те да никад није хтио да буде министар.

"Увијек је хтио да буде негдје крај мене. Да буде са мном. Бринуо се о мени као да ми је отац. И посљедњи пут када смо се видјели прије мјесец дана ми је говорио, давао ми савјет како ми треба нешто да убрзамо, а негдје да станем, да не идем поново неком срчаношћу, да покушам да разумијем данашњи свијет и да би можда било вријеме да се мало склоним", рекао је Додик.

Додик је додао да "наравно Гостића није послушао", али да је Гостићево било да му каже шта мисли.

Он је нагласио да су Гостић и он са још неким људима основали СНСД, што је, како је рекао, спасавало и спасило Републику Српску и дало јој нови печат.

"Он је једнако волио и Добој гдје је рођен и Лакташе, Бањалуку и сва друга мјеста. Био је човјек који је упорно тражио само да се гради и прави и увијек је ишао до краја. Никада није одустао. Никада није допустио да нешто што треба да буде завршено остане незавршено", рекао је Додик.

Он је истакао да је захвалан за то што је познавао Гостића, и да изражава захвалност и у име Републике Српске, коју је Гостић много волио.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић опростио се од Гостића у име Добојлија, поручивши да је он обиљежио живот тог града и Републике Српске и био људска громада.

Он је рекао да је била част познавати Гостића, чији је живот био обиљежен радом, прегалаштвом и успјесима.

"Од великих људи се тешко опростити. Кажу да само посебни одлазе на велике празнике, а данас је Спасовдан. Задужио нас је да га се сјећамо по добром. Био је добар, миран и увијек господин", рекао је Јеринић.

Урош Гостић рођен је 2. новембра 1936. године у Кожухама у Добоју, а преминуо је 28. маја у 86. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана