Руже и свијеће за убијене војнике бачене у смеће па у Миљацу

Жељка Домазет
Руже и свијеће за убијене војнике бачене у смеће па у Миљацу

Сарајево - Породице убијених војника, преживјели из колоне ЈНА и званичници Српске обиљежили су јуче 24. годишњицу злочина у сарајевској Добровољачкој улици и још једном позвали правосудне институције да починиоце и наредбодавце изведу пред лице правде.

Војници су побијени када су колону, која се мирно, на основу споразума са муслиманским властима и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева, из засједе напали припадници "Зелених беретки", Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране РБиХ. У нападима 2. и 3. маја 1992. убијена су 42 припадника ЈНА, 71 рањен, а 207 је заробљено.

Обиљежавање годишњице злочина почело је молитвом у Спомен цркви у Миљевићима, а потом је на мјесту злочина служен вјерски помен, прислужене су свијеће и положено цвијеће.

Бијеле руже и свијеће, које су положене и запаљене на мјесту злочина, убрзо послије одласка породица убијених, преживјелих војника и званичника завршиле су у контејнеру за смеће. Иако је портпарол комуналног предузећа "Рад" из Сарајева Мирза Рамић демантовао да су њихови радници бацили цвијеће и свијеће, медији су објавили фотографију, на којој се јасно види да је особа која уклања цвијеће у униформи "Рада". Након што су бачене у контејнер, па враћене на првобитно мјесто, руже и свијеће које су положиле делегације из Републике Српске и породице убијених у Добровољачкој улици у Сарајеву поново су бачене, и то у Миљацку.

Претходних година комунални радници су чистили ову локацију неколико дана након што би свијеће изгорјеле, а цвијеће се осушило. Премијер Сарајевског кантона Елмедин Конаковић изјавио је да је бацање ружа у смеће срамотан чин и да то није Сарајево.

Болна сјећања

Један од преживјелих једног од највећих злочина, некадашњи поручник ЈНА Жељко Пантелић нагласио је да нико из колоне која је напуштала град није испалио ни метак.

- Имали смо наређење да не пружамо отпор. Војници ЈНА у Сарајеву у то доба нису могли никога угрозити, јер су били блокирани у касарнама - рекао је Пантелић.

Иако је мирни излазак колоне војника ЈНА из Сарајева био договорен, она је убрзо послије кретања пресјечена и нападнута.

- Поруке мира и суживота које сваке године шаљу учесници обиљежавања годишњице страдања нису, нажалост, уродиле плодом у Сарајеву. Огорчен сам што је у Сарајеву 2. мај обиљежен као дан одбране града и очувања БиХ. ЈНА није била агресор. Нема говора о покушају некаквог пресијецања или освајања Сарајева, као што тврде - истакао је Пантелић.

Крсто Ракић из Рудог је послије напада на колону заробљен и одведен у фискултурну салу.

- Тамо сам мучен седам дана. Тјерали су ме да признам да сам био снајпериста. Више од тих рана боли ме што се злочин у којем су убијена 42 моја друга више не третира ни као злочин него као догађај. Доживјели смо страшне тортуре и злостављања, а били смо дјеца од 18 до 19 година - каже Ракић.

Богдана Томовић, мајка убијеног регрута Здравка, разочарана је што ни 24 године за злочин нико није одговарао.

- Чекам дуже од двије деценије да се усијане главе охладе и да признају да су ми убили сина, његове другове и старјешине. Не могу да се помирим с тим да се говори да су они били легитимна мета, нити да није могуће поставити достојно обиљежје страдалима или доћи до касарне одакле је кренула колона - истакла је Томовићева.

Скуп је протекао мирно и достојанствено, а обезбјеђивао га је велики број полицајаца. На истом мјесту су се окупили и припадници "Зелених беретки", да би, како су рекли, одали почаст борцима и грађанима Сарајева. Придружио им се и министар за борачка питања Кантона Сарајево Мухарем Фишо, а Хасан Доловац је у име "Зелених беретки" нагласио да су спремни да сљедеће године заједно положе цвијеће за страдале војнике ЈНА.

Злочинци морају одговарати

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је у некадашњој Добровољачкој да је тужно да ни 24 године касније није познато ко је одговоран за злочин.

- Они који су криви за овакво недјело треба да одговарају. У колони су били Срби, муслимани, Хрвати и Албанци, који су само извршавали своју дужност и који никоме ништа нису урадили - казао је Чубриловић, изразивши очекивање да ће бити дозвољено да на мјесту злочина буде постављања спомен-плоча са именима убијених.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић поручио је да сви треба да инсистирају на томе да сви ратни злочинци буду процесуирани да бисмо лакше дошли до помирења и функционалније земље.

- Ово је био кукавички и злочиначки напад на тада једину легитимну војску у бившој Југославији - рекао је Савановић, који је на челу Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, који је био организатор скупа.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да ни након 24 године нема правде за жртве, јер бошњачке власти нису прошле катарзу и нису спремне за суочавање ни са садашњошћу, ни са прошлошћу. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић истакао је да одавањем почасти страдалима у Добровољачкој улици упућују и снажну поруку правосудним институцијама на нивоу БиХ да одговорни за овај злочин морају бити процесуирани.

- Жалосно је што је страни тужилац у Тужилаштву БиХ Џуд Романо обуставио истрагу у овом предмету и да већ четири године није размотрен приговор који су уложили МУП РС и породице жртава - нагласио је Којић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић изјавио је да не може да схвати шта је некога руководило да нападне колону војске која се повлачила и није угрожавала никога.

- Напад је извршен на превару, то је један у низу таквих напада и неко треба да сноси одговорност - каже Савчић.

Иако је МУП РС доставио извјештај Тужилаштву БиХ о почињеном злочину који садржи документа, видео и фоно-записе, пресретнуте разговоре и друге доказе, који потврђују да је нападом руководио тадашњи члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић и да су за њега били одговорни Јован Дивјак, Јусуф Пушина, Заим Бацковић, Драган Викић и други, за злочин над војницима ЈНА нико није одговарао.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да чињеница да Суд и Тужилаштво БиХ ни 24 године од злочина у Добровољачкој улици никога нису процесуирали најбоље говори о односу тих институција према српским жртвама.

- То најдиректније показује да су Суд и Тужилаштво БиХ искључиво политичке институције које за циљ имају кажњавање само једног, српског, народа - казао је Додик.

Он је истакао да је кршење договора и убијање људи који су се повлачили мирно и не угрожавајући никога, по свим међународним конвенцијама најсвирепији ратни злочин.

- Ипак, оно што у цијелој овој трагедији оставља најгорчи укус и изазива осјећај потпуне неправде јесте чињеница да, без обзира на постојање снимака на којима неко недвосмислено издаје наређење да ти невини људи буду убијени, за тај злочин још нико није одговарао - рекао је Додик и додао да ће институције РС одредити адекватно мјесто у Источном Сарајеву за обиљежавање свих злочина који су на простору Сарајева почињени над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана