Руски услов на путу уласку БиХ у СТО

nezavisne.com
Руски услов на путу уласку БиХ у СТО

Сарајево, Бањалука - Поред Бјелорусије и Србије, у Свјетску трговинску организацију (СТО) из Европе није ушла још једино Босна и Херцеговина, а једина препрека до чланства тренутно јој је Русија, тачније усвајање одлуке о квалитету течних нафтних горива.

“Русија тражи усвајање те одлуке, а у БиХ нема договора о томе. Република Српска неће да пристане на одлуку која је још раније предложена, али данас мислим да нико више и не ради на томе, нити тренутно то некога занима. Савјет министара БиХ требало би да усвоји ту одлуку, али стварно немам појма у којој је то фази и да ли неко и размишља о томе”, испричао је извор “Независних” близак Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Исти извор наводи да су успјешно приведени крају разговори са Бразилом и са Украјином те да је остала још само Русија и да би уз добру вољу Босна и Херцеговина већ на прољеће идуће године могла постати члан СТО, али да од тога, уколико не буде договора, неће бити ништа.

Иначе, БиХ је још 1999. године добила статус посматрача у овој организацији и практично од тада трају преговори за приступање БиХ СТО, а истраживања су показала да чланство у овој организацији, новим државама редовно доноси раст извоза с обзиром на то да се чланством омогућава извоз производа и у оне земље са којима БиХ нема потписан билатерални споразум.

“Значило би много за извознике и привреду, посебно зато што бисмо имали одређени ниво трговинске заштите који сада немамо, и не би нам неке земље могле уводити мјере које сада имамо на снази, јер се тако нешто санкционише од Свјетске трговинске организације. Њихова упозорења и санкције чланице поштују и у том случају не би се смјеле примјењивати такве нелојалне мјере према нама”, рекао је Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине.

Чланство у СТО један је и од услова уласка у Европску унију, а како вријеме буде одмицало, могу се све више очекивати и притисци европских институција према БиХ у циљу чланства у овој организацији. И у Аналитичком извјештају Европске комисије који је приложен уз мишљење о кандидатури БиХ наведено је да “БиХ није чланица Свјетске трговине организације, иако су разговори о чланству у врло напредној фази”.

“Руска Федерација једина је чланица СТО која није завршила своје билатералне преговоре са БиХ о приступу тржишту и услугама. Руска Федерација је у мултилатералним дискусијама такође поставила једно отворено питање о потреби измјене законодавства о квалитету течних нафтних горива и одлуку коју треба да одобри Савјет министара БиХ”, наведено је у Аналитичком извјештају Европске комисије.

Чланство у СТО свим државама чланицама, којих тренутно има 164, омогућава да под једнаким условима имају приступ тржишту од око седам милијарди људи које обухвата 98 одсто свјетске трговине. Улазак у СТО има двије фазе, прва, која значи да се морају прихватити правила СТО о којима се не преговара, обавезујуће је и то да у земљи чланици не смије да постоји забрана трговине било којим производом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана