Руси објавили снимак заробљених Украјинаца, “шпијуни” VIDEO

Глас Српске
Руси објавили снимак заробљених Украјинаца, “шпијуни” VIDEO

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) обајвила је видео-снимак три украјинска морнара заробљена приликом заплијене бродова у Керчком мореузу.

На видео-снимку морнари признају да су нарушили руску границу.

Агенција АП наводи да за сада није могуће утврдити да ли су морнари причали под присилом, али да се јасно види да је један од морнара читао са телепромптера.

Раније руска агенција Тас је објавила да је шеф Службе безбједности Украјине (СБУ) Васил Грицак потврдио информацију о присуству двојице војних контраобавијештајаца СБУ на бродовима украјинске морнарице који су заробљени у недјељу у Керчком мореузу због повреде руске државне границе.

“Официри украјинске обавијештајне службе изводили су борбене задатке контраобавијештајне подршке одјељењу украјинске морнарице, у складу са Чланом 12 украјинског закона о Служби безбједности Украјине”, наводи се Грисаковом саопштењу.

СБУ је у саопштењу навела да су контраобавештајци радили “рутинске дужности” за украјинску Морнарицу, као одговор на “психолошки и физички притисак” руских шпијунских служби.

СБУ, како наводи АП, није навела детаље о томе шта тачно значи притисак руских шпијунских служби, али су од Русије захтијевали да обустави такве активности.

Ројтерс је претходно објавио да је Грицак рекао да је украјински војни контраобавештајац тешко рањен након што је руски авион испалио ракете на украјинска пловила током њиховог сучељавања у недјељу.

“Према потврђеним оперативним информацијама СБУ, једна од руских јуришних летјелица користила је двије ненавођене борбене ракете на украјинске чамце, а као резултат тога један од официра СБУ тешко је рањен”, саопштио је Хрицак.

Украјина је јуче увела ратно стање, наводећи као разлог пријетњу од украјинске копнене инвазије.

Руска страна назвала је инцидент у Керчком мореузу провокацијом, а ЕУ и НАТО су позвали на деескалацију ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана