РС мора имати јасну улогу на путу ка ЕУ

Ведрана Кулага
РС мора имати јасну улогу на путу ка ЕУ

Бањалука - Сви нивои власти морају бити укључени у механизам координације, јер је ријеч о кључном документу за напредак БиХ ка ЕУ и испуњавању европских обавеза, поручили су јуче премијери РС и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић послије састанка у Бањалуци.

Главна тема састанка био је управо механизам координације, а Цвијановићева је казала да су близу рјешења и да очекује да ће до коначне одлуке бити потребно одржати још састанак или два. Најавила је да би у идућих мјесец дана требало да буде одржана заједничка сједница ентитетских влада у вези са усаглашавањем прописа и пројеката.

- Сви морамо бити укључени у механизам координације. То је суштински концепт који треба да нас држи на окупу, да бисмо могли да испуњавамо европске обавезе. Многе ствари треба прецизно дефинисати - како се понашати у одређеним ситуацијама, проблемима и могућим блокадама - нагласила је Цвијановићева.

На састанку је разговарано и о новом аранжману са Међународним монетарним фондом (ММФ), чија би мисија требало да стигне у БиХ 10. или 18. маја.

- Мисија ће се састати са свим нивоима власти и направити коначан договор са нама. Став Владе РС, што се тиче Банке Српске, је да је боља реорганизација него ликвидација, али коначна одлука је на Агенцији за банкарство - рекла је Цвијановићева и навела да је ММФ-у дража ликвидација Банке Српске.

Звиздић је нагласио да су овакви састанци корисни, јер на крају увијек резултују или консензусом или приближавањем ставова и дефинисањем смјерница за напредак БиХ.

- Вјерујем да ћемо доћи до механизма координације, који ће бити један од инструмената даљег ефикасног дјеловања на путу ка ЕУ. Крајњи циљ је добијање кандидатског статуса у наредној години - рекао је Звиздић.

Он је казао да у процесу европских интеграција сви треба да учествују у складу са уставним надлежностима.

- Механизам координације никога не искључује већ све укључује да унутар координисаних надлежности дефинишемо процедуре и дођемо до рјешења која ће нас корак по корак водити у ЕУ - закључио је Звиздић.

Новалић је оцијенио да су разговори који су вођени у посљедње вријеме веома добри.

- Занимала нас је припрема заједничке сједнице влада и хармонизација прописа, те долазак мисије ММФ-а. Позитивно је да настављамо рад у овом саставу и сваки пут се помјеримо ближе ка рјешењу - казао је Новалић.

Лијекови

Денис Звиздић је казао да БиХ неће изгубити подршку Свјетске банке и да ће правилник о регулисању максималне цијене лијекова бити усвојен када дође на дневни ред Савјета министара.

- Чекамо завршне анализе и очекујем да ће он доћи пред Савјет министара до краја маја. Нема разлога да грађани лијекове плаћају скупље него у региону - рекао је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана