РС и ФБиХ крећу у измјене буџета

Ведрана Кулага
РС и ФБиХ крећу у измјене буџета

Бањалука - Влада РС ће до краја јесени урадити ребаланс овогодишњег буџета Српске, а федерална Влада ће већ за неколико дана посегнути за истим механизмом како би амортизовали изостанак новца од Међународног монетарног фонда (ММФ).

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је да ће Влада РС дубоко у јесен ићи са ребалансом буџета.

- Када смо радили ребаланс, нисмо то чинили више пута годишње као земље у окружењу. Чекали смо јесењи период да знамо како ствари стоје и шта треба урадити једним ребалансом да бисмо након тога могли да се посветимо усвајању буџета за сљедећу годину - рекла је Цвијановићева.

Стари стенд-бај аранжман са ММФ-ом је, како је казала, у суштинском смислу престао да постоји још крајем прошле године, када су изостале двије транше које су требало да буду повучене у износу од 85 милиона КМ. Новац од ММФ-а није пристизао ни током ове године, а није закључен ни нови аранжман, што се значајно одразило на ентитетске буџете.

- Сада се ради на преговорима у вези са закључењем новог аранжмана с тим да су нам представници ММФ-а, када смо разговарали с њима, рекли да ће водити рачуна и о чињеници да нисмо повукли средства раније па смо очекивали да ћемо добити понуду за већи износ новца - додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада РС, упркос томе што је била суочена са потешкоћама у вези са извршењем буџета, успјела да обезбиједи редовност исплата најважнијих ставки као што су плате и пензије и измирење акумулираних обавеза из претходног периода.

- То смо ишчистили и кренули у ишчишћавање текућих обавеза, што не иде жељеном динамиком због кашњења исплата у области пољопривреде, док се друге обавезе мање-више извршавају - додала је Цвијановићева.

Осим изостанка новог аранжмана, БиХ није добила ни сав новац из претходног аранжмана, јер је повучено само осам од 12 транши. Транше које су блокиране вриједе 153,1 милион евра. Аранжман који је Извршни одбор ММФ-а одобрио БиХ у септембру 2012. године истекао је крајем јуна ове године, али с обзиром на недостатак напретка у спровођењу реформи, БиХ није дозначен сав новац из тог аранжмана.

Због изостанка новца од ММФ-а са много већим проблемима се суочава ФБиХ, чија ће Влада за десет до 15 дана кренути у ребаланс буџета. Федерални премијер Фадил Новалић истакао је јуче у Бањалуци да мањак у буџету износи 240 милиона КМ и да се од те суме 200 милиона односи на транше од ММФ-а које су биле планиране у каси.

- Због тога смо приморани да нађемо изворе који ће то покрити. Ако то не буде нови аранжман са ММФ-ом мораћемо се окренути комерцијалним банкама у вези са чим је Влада већ у преговорима. Идемо у ребаланс првенствено због одобравања 20 милиона КМ за подстицај првог запошљавања до Нове године - казао је Новалић.

Економисти сматрају да су проблеми у буџетима логична посљедица изостанка новца од ММФ-а. Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац оцијенио је да је ребаланс буџета најреалнији пут којима могу кренути владе РС и ФБиХ.

- Изостанак новца од ММФ-а могао би натјерати надлежне да покушају наћи уштеде на реалним основама. То значи да ће смањити потрошњу, што је здравија варијанта од других модела којима се може приступити - рекао је Грабовац који сматра да би због неизвјесности у вези са закључењем новог аранжмана са ММФ-ом и општег стања у буџетима могло доћи до већих кашњења у исплатама.

Наставак реформи

Премијери РС и ФБиХ су, осим о финансијским темама, разговарали и о наставку спровођења реформи и усвајања закона неопходних за напредак на путу ка ЕУ.

Жељка Цвијановић је рекла да је Влада РС опредијељена за наставак сарадње са федералном Владом у вези са усаглашавањем законских рјешења у складу са реформском агендом, те дефинисањем комплементарних рјешења ради што ефикаснијег дјеловања у стратешким секторима. Она је поновила да реформске мјере које се у РС спроводе, а које су предвиђене и Економском политиком за 2015. годину, нуде дугорочна системска рјешења чији је циљ стабилизација привредних прилика, привредни раст и повећање запослености.

На састанку је разговарано и о примјени реформске агенде и основним правцима дјеловања влада РС и ФБиХ као кључних носилаца реформских процеса у БиХ. Цвијановићева је казала да је механизам координације кључ понашања власти и да очекује да ће у идућим данима бити завршена усклађивања у приједлогу механизма координације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана