РС гради низ аутопутева и брзих путева

Маријана Миљић
РС гради низ аутопутева и брзих путева

Бањалука - Градња аутопутева, брзих, регионалних и магистралних путева, реконструкција и изградња пруга, те јачање ваздушног саобраћаја налазе се на списку пројеката које РС планира да реализује до 2030. године.

Велики пројекти дефинисани су Оквирном стратегијом транспорта БиХ за период од 2016. до 2030. године. У тај документ увршћени су сви пројекти које РС планира да реализује у идућих скоро деценију и по. Они су садржани и у нацрту стратегије транспорта РС за период од 2016. до 2030. године.

Поред завршетка градње аутопута од Бањалуке до Добоја, која је почела крајем 2012. године и чија је половина дуга 36,6 километара од Прњавора до Добоја отворена овог мјесеца, на листи пројеката је и изградња аутопута од Гламочана преко Мркоњић Града до Млиништа, чији је почетак планиран већ идуће године. Вриједност овог аутопута, који ће кроз Српску пролазити у дужини од 93 километра, процијењена је на 1,03 милијарде евра, а његов завршетак планиран је 2025. године.

РС предвиђа да ће 2018. године почети изградњу другог великог пројекта, односно аутопута од Добоја до Вукосавља у дужини од 46,6 километара. За његову градњу биће потребно обезбиједити 510 милиона евра, а рок за завршетак је 2025. године.

- Почетак градње аутопута од Бањалуке до Приједора и даље до Новог Града у дужини од 72 километра такође је планиран у 2018. години, а овај пројекат тежак је 600 милиона евра - наведено је у Оквирној стратегији.

Поред ових, РС планира и градњу аутопута на релацији Вукосавље - Модрича - Брчко - Бијељина па до границе са Србијом у дужини од 98 километара, а за чију ће реализацију бити издвојено 800 милиона евра. Почетак градње овог аутопута планиран је такође за двије године, а завршетак 2030. године.

Српска је у стратешком документу развоја транспорта предвидјела и градњу пет брзих путева, међу којима су пут од Лукавице преко Пала, Сокоца, Рогатице, Вишеграда те даље до Вардишта и брзи пут од Бијељине до Зворника па даље до Сокоца. У идућих деценију планирана је и градња четири регионална, те пет магистралних путева, али још није познато колико ће она коштати.

Када је ријеч о жељезничком саобраћају, планиран је ремонт пруге од Шамца до Добоја и од Новог Града до Добоја, али и градња четири нове пруге. Сви радови планирани су у периоду од 2018. до 2025. године.

Српска није занемарила ни авио-саобраћај, у чије ће побољшање бити уложено седам милиона марака. Стратегијом је предвиђено да проширење зграде аеродрома у Маховљанима, градња карго објекта и набавка савремене опреме почне до краја ове године.

У Министарству саобраћаја и веза РС истакли су да су у Оквирну стратегију транспорта БиХ за период од 2016. до 2030. године увршћени сви пројекти које је Српска предвидјела нацртом стратегије РС за исти период, који је усвојила Влада РС. Истакли су да је био неприхватљив начин на који је донесена Стратегија транспорта БиХ, јер РС није учествовала у изради документа који је у јулу усвојио Савјет министара БиХ.

- Сматрали смо да ће након усвајања механизма координације бити обављене консултације прије објављивања овог стратешког документа на нивоу БиХ, али до тога није дошло  - навели су у Министарству саобраћаја и додали да је позитивно једино то што су ипак уважени сви пројекти које је планирала РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана