Рођендански концерт РКУД “Пелагић”: У колу већ 91 годину

Дејана Братић
Рођендански концерт РКУД “Пелагић”: У колу већ 91 годину

Бањалука - Чланови Радничког културно-умјетничког друштва “Пелагић” приредили су прави спектакл на рођенданском концерту, којим су прославили 91 годину фолклорног стваралаштва и његовања народне традиције.

Занимљивим кореографијама и енергичном игром у недјељу у Народном позоришту Републике Српске показали су како се на најљепши начин чувају обичаји. На сцени су се смјењивале групе фолклораша свих генерација, а шаренило ношњи и богатство репертоара озарили су срца публике.

Пјесме и игре је било у изобиљу, а посебно одушевљење изазвали су најмлађи чувари народне баштине узраста од три до шест година. Проламале су се пјесме “Играле се делије” и “Ћиро сједи с миром”, а публика је уживала и у извођењима народног ансамбла, те пјевачких група, а наступ тамбурашког оркестра представљао је круну вечери.

Предсједница РКУД “Пелагић” Оливера Чудић казала је да је веома задовољна како је протекла прослава 91. рођендана.

- За овај концерт се припремамо још од фебруара. Упоредо смо имали мноштво наступа и концерата, али смо вриједно радили и све смо успјели - рекла је Чудићева.

Чланови РКУД-а кажу да се труд исплатио те је одличан одзив публике подстицај да буду још бољи.

- Осјећам се узбуђено и помало уморно. Публика је била сјајна, награђени смо дугим аплаузима, што ми је посебно драго. Било је задовољство видјети пуну салу - рекао је члан “Пелагића” Филип Бештић.

Један од оних који су дуго ишчекивали овај концерт је и Вукашин Ћирић, који каже да је љубитељ оваквих манифестација.

- Концерт је био одличан. У односу на претходне, види се напредак и већа посјећеност. Пуна сала је најбољи показатељ. Данас је тешко привући публику, али они су то заиста успјели и све је било на завидном нивоу - рекао је Ћирић.

Овај концерт остаће упамћен и по томе јер је Управни одбор РКУД “Пелагић” донио одлуку да тамбурашка секција буде преименована по имену доајена тамбуре у граду на Врбасу у Тамбурашки оркестар “Марко Поповић”, што је публика поздравила аплаузом.

Наступи

Чланове РКУД “Пелагић” убрзо очекује наступ у Луцерну.  

- Радујемо се одласку у Луцерн, гдје ћемо бити гости седам дана. Након тога, у децембру нас очекује свечаност у школици “Васе Пелагића” поводом Никољдана - казала је Оливера Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана