Ревизори утврдили бројне неправилности у раду МИП БиХ

РТРС
Ревизори утврдили бројне неправилности у раду МИП БиХ

Сарајево - Канцеларија за ревизију финансијског пословања институција БиХ, утврдила је бројне неправилности у 2017. у раду Министарства иностраних послова и министра Игора Црнатка.

Малверзације при запошљавању, бахато трошење новца, незаконито правдање аванса при бројним путовањима о којима је РТРС извјештавала прије ревизора. Ово министарство једна је од четири бх. институције која је поново добила једва пролазну оцјену - “мишљење с резервом уз скретање пажње”. “Негативних оцјена” није било, а осим МИП-а ревизори су највише замјерки на трошење буџетског новца упутили министарствима одбране и цивилних послова, те Институту за акредитовање БиХ.

- Тврдим и ево рећи ћу, барем у име ПДП-а и Савеза за промјене, да никад нико није јасније показао политичку вољу за борбу против корупције. Нажалост, нису нас пратили резултати у правосуђу, али ево још једном апелујем да добијемо праву борбу против корупције у овој земљи у наредном периоду - рекао је Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, 24. јануара.

Да је старогрчки бесједник Аристотел жив, након оваквог “лапсуса” и ревизорског извјештаја, вјероватно би зажалио што је појам “корупција” уопште осмислио! Јер увјежбана антикоруптивна декларативна борба била је омиљена, одлазећег министра Игора Црнатка када би се, у ситуацијама, накратко “приземљио” на бх. тло. Ревизорски извјештај доказује да су такве “ситуације” биле ријетке.

Своју и “дипломатску офанзиву” савјетника и сарадника, по егзотичним дестинацијама није скривао од јавности. Ни трошкове, колико год се трудио пред новинарима, од ревизора није могао скрити! А они, само за прошлу годину, већи од 1.600.000 КМ! И опасно пријете да сустигну рекордера Свена Алкалаја, који је потрошио 1.700.000 КМ. За разлику од Алкалајевог насљедника и Црнатковог претходника Златка Лагумџије, за чијег су мандата трошкови путовања константно опадали, за Црнатковог мандата они биљеже континуиран раст - годишње просјечно за око 100.000 КМ.

Регистровали су ревизори и службена путовања, гле чуда, у дане празника и викенда. Авионске карте скупље плаћене који дан уочи путавања, иако је план био познат мјесецима раније. И путне налоге без назначене сврхе, а закон управо супротно налаже. И авансе за нереализована путовања, која су незаконито правдана. И дневнице наплаћене у пуном износу, никако нису смјеле бити. 

- Постоји правило ако је исхрана обезбијеђена да се дневнице умањује за 70 одсто, односно да се исплаћује само 30 одсто - рекао је ревизор Драгољуб Ковинчић раније.

На оваква и слична упозорења из претходне године, нису се освртали путујуће бх. дипломате. Не чуди онда што готово свака препорука ревизора почиње или завршава са “поново препоручујемо”.

“Поново препоручујемо Министарству да успостави ефикасне контроле над предметним издацима у циљу рационалнијег трошења буџетских средстава”, наведено је у ревизорском извјештају.

И док “путујући” министар и његови најближи сарадници опасно пријете да по броју сати летења сустигну и респектабилне пилоте, поједини возачи у Министарству на точковима проводе више времена и од таксиста. Заједно са министровом секретарицом “демантовали” су све који у радиност буџетских корисника сумњају. И по 80 прековремених сати мјесечно - “радили” су! Или су ипак само “прековремене сате наплатили, то ревизори открили нису! Али јесу да су увијек исти - највриједнији!

Потврдили су ревизори ранија медијска сазнања, па и РТРС-а, и како је први бх. путник “гранао” партијско-пријатељску мрежу по Министарству! На једно радно мјесто, попут трећег секретара у Одсјеку за економску дипломатију, чак четири примљена службеника за релативно кратко вријеме. На четири чак 11 полетараца углавном из ударног ПДП-овог ешалона. Сваки претходни новопримљени био је “прекомандован” по интерном конкурсу још у току пробног рада. А мјесто орочено за другопласираног са резервне листе, за које није постојала сагласност чак ни Савјета министара. У паузама између два лета, министар путник, наизмјенично је, истим особама, потписивао уговоре о раду на одређене вријеме и уговоре о дјелу. А све зарад “рупа у закону”. И за те намјене потрошено је више од 1,5 милиона КМ.

“Министарство је обавезно да досљедно примјењује одредбе Закона о државној служби у институцијама БиХ које се односе на пробни рад и оцјену рада државних службеника. Прије интерног премјештаја мора постојати основан разлог везан за функциналност институције”, наведено је у ревизорском извјештају.

У Парламентарној комисији за спољне послове оваквим налазима ревизора нису изненађени. Предсједавајућа Комисје Душанка Мајкић подсјећа како је то у мандату Игора Црнатка већ постала традиција.

- Министарство је у ствари добило два мишљења с резервом- за мишљење о финансијским извјештјаима и на ревизију усклађености са законима и прописима који примјењује. То се мало када деси! Али оно што више говори како се Министарство понаша јесу реализоване препоруке из претходних година - наводи Мајкићева.

Свега осам препорука је реализовано, исто толико тек је у фази реализације! Уз 14 препорука ревизора из ранијих година на које се министар и сарадници ни осврнули нису и још 33 нове - из потоњег извјештаја, већ сада су јасан показатељ какав извјештај можемо да очекујемо за крај Црнатковог мандата, јасна Мајкићева.

А Црнадак и његове перјанице на располагању имају више од 50 милиона КМ буџетског новца. Прошле године потрошили су готово 53 милиона, и остали упамћени по секс аферама, порно селфијима, шверцу алкохола, отвореним службеним писмима...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана