Реорганизовати Институт за нестала лица

Срна
Реорганизовати Институт за нестала лица

Бањалука - Савјет министара БиХ требало би да донесе одлуку о потпуној реорганизацији Института за нестала лица БиХ јер ова установа практично у БиХ више и не постоји, рекао је Срни извор близак Институту за нестала лица БиХ.

"Потребно је од стручних људи и старих кадрова у процесу тражења несталих лица у Републици Српској и ФБиХ формирати комисију и сачинити потпуну реорганизацију Института за нестала лица БиХ", истакао је овај извор, који је желио да остане анониман.


Према овом извору, Међународна комисија за нестала лица /ICMP/ требало би да изађе из досадашње улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ како је то и најавила, док би улогу оснивача новог Института за нестала лица БиХ требало да имају ентитетске власти и Савјет министара БиХ.

"Већину запослених у Институту за нестала лица БиХ треба прогласити технолошким вишком, а на послу оставити максимално 30 одсто људи који желе да посао обављају поштено. У овој установи не би требало да ради неко ко се бави политиком, као што је случај Амора Машовића који је у политици 18 година. То је сукоб интереса", наводи овај извор.

Он је рекао да је тренутна ситуација у Институту за нестала лица БиХ катастрофална, што најбоље потврђују подаци да су 52 запослена прошле године пронашла укупно 114 тијела од којих половина не припадају несталим.

Говорећи о прикривеним српским масовним гробницама у ФБиХ, извор наводи да за то треба поткријепити релевантним доказима, али сматра да и дио српских представника у Институту за нестала лица БиХ сноси кривицу због чега годинама многе српске гробнице нису пронађене и ексхумиране.

"Све гробнице крију се ради намјерног развлачења процеса тражења несталих лица у БиХ, јер се огроман новац сваке године добије за те намјене кроз буџет", каже исти извор.

Он је подсјетио да је Дом за људска права БиХ 2003. године донио шест пресуда по којима су Република Српска и Федерација БиХ већ платиле укупно 621.000 КМ да би се прибавиле информације о прикривеним гробницама у БиХ, истичући да тај новац и данас стоји на рачуну банке под контролом директора Института и да је познато ко од тога убире камату.

Говорећи о функционисању Института за нестала лица БиХ, овај извор наводи да су од 24 возила у овој институцији регистрације истекле за 15, као и да се и тиме настоји осујетити рад ове установе, те да се службена возила Института користе за приватне послове.

"Формално-правно Институт за нестала лица БиХ не постоји, зато што је од 2012. године члановима Колегијума директора Института истекао мандат и све су њихове одлуке биле нелегалне. Осам година је Управни одбор Института био са истеклим мандатом свих чланова, док је обавеза да се одлуке доносе консензусом", рекао је овај извор.

Извор подсјећа да је Надзорни одбор Института изабран 2007. године који је до данас ван мандата, те наводи да је изабран привремени Управни одбор Института који је у крњем саставу и расписан конкурс за Колегијум директора Института који се развлачи јер се жели спријечити избор.

"Амор Машовић не може бити изабран за члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ ако за то не дају сагласност два српска представника у Управном одбору Института за нестала лица БиХ", истакао је овај извор.

Исти извор напомиње да годинама у БиХ не постоји централна евиденција несталих лица у БиХ, истичући да се с правом поставља питање на основу чега истражитељи годинама иду на терен и кога то траже, као и на шта су потрошили 40 милиона КМ.

Овај извор подсјећа да је Организација породица заробљених, погинулих и несталих Источно Сарајево од Института за нестала лица БиХ затражила верификоване податке несталих Срба у Сарајеву, али да је стигао писани одговор да они не посједују такав списак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана