Референдум о Тужилаштву и Суду БиХ у септембру

Свјетлана Шурлан
Референдум о Тужилаштву и Суду БиХ у септембру

Бањалука - Референдум на којем би се становници РС изјаснили о питању "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметнуте законе од стране високог представника у БиХ, посебно законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС" требало би да буде одржан у првој седмици септембра.

Рекао је то јуче предсједник РС Милорад Додик након састанка са представницима владајуће коалиције у Српској. Планирано је да састанку присуствују представници свих српских парламентарних странака у РС, али се позиву нису одазвали представници опозиције.

Додик је казао да ће Народној скупштини РС упутити захтјев за одржавање посебне сједнице на којој би била активирана одлука о расписивању референдума. Одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ донесена је 2011. године, али је суспендована на одређено вријеме због договора са тадашњим високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон о започињању структуралног дијалога о реформи правосуђа у склопу којег су требало да буду ријешени горући проблеми у правосуђу.

 - Испоставило се да је тај дијалог подвала, јер је покушано да буде вођен на други начин него што је договорено са Ештоновом и због тога нисмо имали напредак. РС и ФБиХ су стране у разговорима у дијалогу, а сада су у равноправан положај у том процесу стављени Суд и Тужилаштво БиХ о којима се одлучује и 30 невладиних организација - нагласио је Додик.

На питање да ли и сада очекује реакцију Брисела, с обзиром на то да је прошли пут када је споменут референдум дошла Ештонова, Додик је одговорио: "Нисам заинтересован да икога доводим. Нажалост, договор с Ештоновом није поштован".

Додик је рекао да ће одлука о референдуму бити активирана, а референдумско питање преформулисано.

- Наравно да на референдуму очекујемо велико "не". План је да добијемо вољу народа, а када то добијемо, онда је обавеза свих који одлучују у име народа, гдје год били, овдје или на нивоу БиХ, да је поштују - истакао је Додик.

Он сматра да одлука о расписивању референдума не може наићи на препреке у Вијећу народа РС.

 - Зашто би Бошњаци штитили видљиво неуставну одлуку. Могуће да једног дана одемо на референдум и о Вијећу народа - нагласио је Додик.

Поновио је да Суд и Тужилаштво БиХ дјелују пристрасно.

- Те институције злоупотребљавају систем. У њима се врши егзекуција у име једне политичке партије, народа и политике, што је било видљиво и у случају ратног команданта Армије РБиХ Насера Орића. Бакир Изетбеговић и Денис Звиздић вршили су притисак на дипломатске структуре у БиХ и Швајцарској да би Орић био изручен у Сарајево и пуштен на слободу - нагласио је Додик и додао да ништа није урађено ни у случају против ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића и других који су чинили злочине над Србима.

Предсједник РС је истакао да су Суд и Тужилаштво БиХ успостављени неуставно вољом високог представника.

- Суд и Тужилаштво БиХ су наметнути од високих представника. БиХ нема те надлежности, а високи представници немају право да намећу законе - нагласио је Додик и поручио да РС не жели да штити икога ко је починио било какав злочин, али да су Срби осуђени на више од 1.000 година затвора, а остали на неколико десетина година за исте злочине.

У опозиционим странкама, које окупља Савез за промјене (СДС, ПДП и НДП), рекли су да се нису одазвали Додиковом позиву, јер је СНСД често до сада злоупотребљавао питање референдума.

- Не постоји јасан план шта ће се радити након референдума, ни које земље ће подржати РС у тој активности - истакли су у Савезу за промјене.

Додали су да су незадовољни радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер се питањима ратних злочина приступа селективно и пристрасно, а питање организованог криминала и корупције није приоритет интересовања ових институција.

- Упркос томе не желимо да будемо дио игре коју воде Додик и СНСД, посебно имајући на уму да Додик најављену иницијативу о референдуму може покренути и без нас, јер за то има скупштинску већину, као што је то имао и када су гласовима СНСД-а у Парламенту БиХ раније изгласани закони о Суду и Тужилаштву БиХ - навели су у Савезу за промјене.

Лидер ПДП-а и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да би најава референдума могла произвести додатну нестабилност у БиХ.

- Имам утисак да Додик овај пут мисли озбиљно. Зна ли који је корак послије, нисам сигуран. Зна ли које су посљедице, ни то нисам сигуран. Послије толико година приче, мислим да је он озбиљан и то ће сад бити потпуно нова ситуација. Ући ћемо у једну врсту политичке нестабилности, али надам се да ће се из овог извући лекције - казао је Иванић и изразио наду да ће се Тужилаштво и Суд БиХ почети понашати једнако према свим жртвама и злочинцима.

Додик је рекао да недолазак опозиције на састанак говори о њиховом подаништву Сарајеву и спирали издаје и преноса надлежности којом су кренули.

- Ако није могао да нас обједини суд који прогони Србе и који пушта на слободу ратног злочинца Орића, онда не знам шта нас може објединити и шта би било довољно да људи из СДС-а схвате ситуацију у којој се налазимо - рекао је Додик и навео да је најбоља констатација опозиције да СНСД има већину па да они нису потребни.

Лидер СП-а Петар Ђокић рекао је да је некоректно што опозиција није дошла на састанак и подсјетио да су се ранијим предсједницима РС, који су били из СДС-а, све партије увијек одазивале на позив за састанак иако се нису слагале о одређеним питањима.

САД и ЕУ

У Амбасади САД у Сарајеву су рекли да је правосуђе БиХ предвиђено Дејтонским споразумом и да га је потврдио Уставни суд БиХ.

- Ова надлежност је одувијек припадала држави. Ниједан ентитет не може организовати референдум о надлежностима које припадају држави - истакли су у америчкој амбасади и додали да Суд и Тужилаштво БиХ морају темељно истражити нове доказе у случајевима ратних злочина.

У Делегацији ЕУ у БиХ су рекли да постоје недостаци у постојећем систему правосуђа БиХ, чиме ће се позабавити циљане реформе, али да се оно не доводи у питање.

Милорад Додик је истакао да је правосуђе према Дејтонском споразуму у надлежности ентитета и да није тачно да је та надлежност одувијек припадала БиХ.

- Суд и Тужилаштво БиХ не постоје у Уставу БиХ и као такви немају легалитет, ни легитимитет. Уз све то, нису ни независни - нагласио је Додик.

 

13. април 2011. године

- Народна скупштина РС подржала иницијативу предсједника РС да буде одржан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. Референдумско питање: "Да ли подржавате наметнуте законе од стране високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини БиХ?"

 

13. мај 2011. године

Кетрин Ештон и Милорад Додик постигли су у Бањалуци договор о отварању структуралног дијалога о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.

 

1. јун 2011. године

У Народној скупштини РС стављена ван снаге одлука о расписивању референдума на иницијативу Милорада Додика, који је појаснио да су се за то одлучили имајући у виду да су заједнички са ЕУ оцијенили да референдум за сада није неопходан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана