Разбијен балкански клан, заплијењено 290 кг дроге

В. Кулага, Ж. Домазет
Разбијен балкански клан, заплијењено 290 кг дроге

Љубљана - Словеначка полиција ухапсила је 21 особу, међу којима и држављанина БиХ у једној од највећих акција против мафије у тој земљи у којој је заплијењено око 290 килограма дроге и арсенал оружја.

Држављанин БиХ је, како сазнаје "Глас Српске", ухапшен јер је посредовао у продаји дроге.

- Још се сумирају подаци како би се открило на који начин је он био укључен и каква му је била улога у мафијашког клану - рекао је наш извор из једне полицијске агенције БиХ.

Међу ухапшенима су и држављани БиХ, Словеније, Македоније, Србије и самопроглашеног Косова старосне доби од 21  до 64 године. У вријеме закључења овог броја "Гласа Српске" трајала је потрага за Шипроном Хоџајем из Изоле. Он је заједно са његовим ухапшеним братом Валоном означен као вођа клана. Словеначка полиција је нешто раније ухапсила и њиховог брата који је стигао авионом са Косова.

Група се специјализовала за двије дјелатности - кријумчарење миграната и оружја и штампање и растурање лажног новца, те препродају дроге.

Представници словеначке полиције саопштили су у петак да је заплијењено 160 килограма кокаина и 130 килограма марихуане.  Словеначки истражни биро објелоданио је да је 21 једна особа ухапшена због око 400 кривичних дјела почињених у Словенији, Бугарској, БиХ, Србији и Македонији.

Шеф полиције у Копру Томас Пешоља рекао је да је група осумњичена да је на територију Словеније прокријумчарила најмање 50 особа и за то наплаћивала 900 евра по особи. Углавном су то биле особе из Албаније и са Косова.

Током акције заплијењено је и оружје, а према доступним информацијама ријеч је о калашњикову, различитим врстама пиштоља са пригушивачем и другом наоружању.

Истражиоци Словеначког истражног бироа и криминалистичке полиције су појаснили на конференцији за новинаре да су пратили штампање лажних евра у Бугарској чија вриједност прелази неколико милиона. Током истраге у Словенији одузето је и 415 фалсификованих новчаница у апоену од стотина евра, а бугарска полиција открила је штампарију за фалсификовање новца и 1,8 милиона вриједне лажне новчанице у апоену од 50 евра.

У полицијским агенцијама у БиХ нисмо успјели добити информације да ли су словеначке колеге затражиле њихову помоћ и да ли су предузимали акције.

Дрога у кући фудбалера

Бивши капитен фудбалског клуба Копер Ивица Губерац на листи је осумњичених. Губерац тренуто игра у Русији за друголигаша Химки, али када се појави у Словенији биће приведен на информативни разговор.

Полиција је током рације у петак упала у његову кућу и у подруму пронашла пола килограма хероина. Међутим, олакшавајућа околност за фудбалера могла би да буде чињеница да он у кући није био дуже од мјесец и да је кључеве имао његов пријатељ из детињства, који је ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана