Растеже се избор главног тужиоца

nezavisne.com
Растеже се избор главног тужиоца

Сарајево - Иако је конкурс за главног тужиоца Тужилаштва БиХ и његовог замјеника завршен прије скоро два мјесеца, још нису обављени разговори с кандидатима за ове позиције и питање је да ли ће у скорије вријеме ове позиције бити попуњене.

"Интервјуи за позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ нису заказани. Високо судско и тужилачко вијеће БиХ не може прецизирати када ће процедура избора и именовања главног тужиоца бити окончана", рекли су "Независним" јуче у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

На конкурс за главног тужиоца и његовог замјеника, који је затворен 22. децембра, пристигло је укупно 30 пријава, а од тога њих 13 је конкурисало за првог човјека Тужилаштва БиХ, док се 17 кандидата пријавило за замјеничку позицију.

За главног тужиоца пријавили су се Иван Матешић, Касим Халилчевић, Исмет Шушкић, Гордана Тадић, Синиша Врањеш, Саша Сарајлић, Мирослав Д. Марковић, Дијана Кајмаковић, Муниб Халиловић, Томислав Љубић, Мустафа Хујдуровић, Мирослав Јанић и Сеид Марушић.

"Наводно се чека усклађивање неких докумената и интерних прописа око интервјуа, али је суштина у томе да још није одлучено и договорено ко ће бити главни тужилац Тужилаштва БиХ и ко има највише шансе да прође у Високом судском и тужилачком вијећу", испричао је извор "Независних".

И Ружица Јукић, замјеник предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ, недавно је рекла да има још један проблем у избору главног тужиоца, апелација Уставном суду БиХ коју је поднио Горан Салиховић, бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ. Ову апелацију Салиховић је поднио поводом одлуке ВСТС-а којом је званично смијењен са функције главног тужиоца.

Уставни суд БиХ крајем јануара разматрао је ову апелацију, али није донио одлуку уз образложење да ће о томе бити ријечи и на наредној пленарној сједници Великог вијећа Уставног суда БиХ.

Из извора блиских правосуђу БиХ сазнајемо да тренутно највише шансе за позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ има актуелни вршилац дужности на тој позицији, односно Гордана Тадић, и то као фаворит хрватских кругова у БиХ, којима, наводно, треба да овог пута припадне та функција. Међутим, како многи истичу, ту се још ништа не зна и све је могуће па и то да неко од Бошњака добије ту функцију.

Од формирања Тужилаштва БиХ 2003. године на челу те правосудне институције била су три главна тужиоца. Осим поменутог Салиховића, ту високу правосудну функцију обављали су Маринко Јурчевић и Милорад Барашин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана