Расте апетит за новцем и чиновничка армија

Ведрана Кулага
Расте апетит за новцем и чиновничка армија

Сарајево - Институције БиХ настављају да повећавају апетит за буџетским новцем и у наредним годинама у којима је планирано и повећање броја запослених, па би армија чиновника требало да пробије цифру од 23.000.

Највише новца из буџета институција БиХ и до 2018. године биће давано за плате и накнаде запослених, а захтјеви за додатне своте народних пара, које су министарства, агенције, канцеларије и друге институције доставили, увелико премашују досадашње износе и подижу лимите јавне потрошње која је и до сада била неодржива.

Тренд раста потрошње открива документ оквирног буџета институција БиХ од 2016. до 2018. године у коме је садржан прелиминарни нацрт буџета за 2016. и процјене расхода за идуће двије године. Документ је усвојен на посљедњој сједници Савјета министара БиХ, али је објелодањен након неколико дана након што су у њега уграђене допуне дефинисане на сједници. Циљ документа је, како је наведено, дефинисање почетних горњих граница расхода за 2016. годину и ограничење трошкова унутар којег ресорна министарства и буџетски корисници у каснијим фазама треба да дефинишу детаљније захтјеве за новац у идућој години. Документ приказује укупан ниво расхода институција од по 950 милиона КМ за идуће три године, што је на нивоу овогодишњих расхода, али су у Министарству финансија и трезора признали да је захтјев за додатни новац значајно премашио ниво расположивог новца у каси.

- И даље је присутан проблем недефинисања уштеда буџетских корисника - наведено је у документу оквирног буџета.

Предочени су и захтјеви који су у трезор пристигли од институција БиХ.

- У односу на овогодишњи буџет, институције су затражиле 184,4 милиона марака више и укупан збир је премашио милијарду марака. Слична слика је и када су у питању буџети за 2017. и 2018. годину. Захтјеви буџетских корисника за 2017. у односу на буџет за 2015. годину већи су за 169,5 милиона, а за 2018. за 174,5 милиона - наведено је у документу.

Министарство финансија и трезора је, како је наведено, приликом одређивања прелиминарних горњих граница расхода за плате и накнаде узело у обзир обрачун 0,5 одсто по основу минулог рада те нове раднике који ће добити посао у неким институцијама. За плате запослених у институцијама БиХ у 2016. планирано је 542,4 милиона КМ, што је за 4,4 милиона више у односу на овогодишњи буџет. То повећање је посљедица планираног раста броја запослених у Министарству правде БиХ усљед почетка рада Државног завода за извршење казнених санкција и мјера притвора, те у Граничној полицији, Агенцији за истраге и заштиту, Служби за заједничке послове и другим институцијама. Бруто плате и накнаде у 2017. години планиране су у износу од 548 милиона КМ за 23.010 запослених, а у 2018. години је предвиђено да за те намјене буде потрошено максимално 551,5 милиона за 23.027 запослених.

Подигнуте су и љествице за накнаде трошкова запослених у односу на ову годину. Процјена је да ће за те намјене у 2016. бити потребно 121,4 милиона КМ, односно 6,9 милиона више него ове године. Највеће повећање је забиљежено у Министарству одбране првенствено због издвајања за јубиларне награде, јер највећи број војних лица остварује то право у 2016. години, а сличних издатака имаће и Гранична полиција. За накнаде трошкова запослених у 2017. години требаће око три милиона марака мање него у 2016, а у 2018. ће поново услиједити раст за око 900.000 КМ.

Члан Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић је нагласила да неће доћи до смањења издатака на нивоу БиХ без два кључна потеза.

- Први је да буду укинуте све институције које нису оправдале постојање досадашњим радом, а типичан примјер за то је Комисија за концесије БиХ која за више од десет година није издала ниједну концесију. Други потез је да унутар институција буде обављена рационализација, односно смањен број запослених, јер активности које имају не могу оправдати њихов садашњи број - рекла је Мајкићева.

Министарство безбједности је, како је истакла, прави примјер за то.

- Оно нема никакве оперативне надлежности, већ само да координише, а запошљава 200 људи. За то не постоје оправдања - рекла је она оцијенивши да су уштеде у институцијама БиХ и те како могуће да има више воље да буду повучени резови.

Капитална улагања

Код одређивања горњих граница расхода за капиталну потрошњу обухваћена су улагања у вишегодишње пројекте и најосновније обнављање опреме.

Коначне износе ће посебним одлукама утврдити Савјет министара до краја 2015. године, односно Законом о буџету институција и међународних обвеза БиХ за 2016. годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана