Расипништву у МИП-у БиХ нема краја: Турковићева немилице “пеглала” бизнис картицу

Ведрана Кулага Симић
Расипништву у МИП-у БиХ нема краја: Турковићева немилице “пеглала” бизнис картицу

САРАЈЕВО - Шефица дипломатије БиХ Бисера Турковић прошле године немилице је “пеглала” бизнис картицу током путовања, а према ономе што је остало у књигама ревизори нису могли написати да је све било у складу са правилима.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објелоданила је извјештај у којем је дала своје виђење финансијске дисциплине у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ, које је лани у каси имало више од 53,4 милиона марака. У најновијем извјештају ревизора побројане су мањкавости и недостаци те су, према оцијени ревизора, зарадили мишљење с резервом за финансијски дио, док су, не изражавајући резерву у дијелу који се односи на усклађеност са актима, скренули пажњу на то да је систем интерних контрола далеко од пожељног.

Посебан дио ревизорског извјештаја је посвећен картици коју у МИП-у могу да користе, у актуелном мандату, Турковићева као ресорни министар, Јосип Бркић као њен замјеник те секретар, а лимит задужења, наводе ревизори, путем бизнис картице је 20.000 марака. Користи се за плаћање трошкова службених путовања, на основу путних налога, односно трошкова превоза, хотелског смјештаја, репрезентације и слично.

- Укупна потрошња по бизнис картици износила је лани 43.094 КМ, од тога износа министарка је потрошила 37.573, замјеник 5.521 КМ, а остало се односи на провизије. Контролом коришћења службене бизнис картице коју користе министарка и замјеник министра, нисмо се у потпуности могли увјерити у оправданост коришћења у сврхе за које служи, с обзиром на то да у неким случајевима недостају спецификације и рачуни који доказују намјену коришћења средстава - пише у извјештају.

Актима је дефинисано да је корисник бизнис картице обавезан да достави све рачуне и потврде о плаћању тим путем те да за све исплате на изводу картице, а за које не буду приложени одговарајући рачуни, та исплата буде књижена на лични конто корисника картице, уз обуставу од личних примања.

- То се у пракси није спроводило - категорични су ревизори.

Није све било чисто ни када је ријеч о потрошњи новца из репрезентације, односно за храну и пиће. По том основу је искеширано 400.000 КМ, што је за 56.080 КМ више у односу на претходну годину.

- Утврђено је да код рачуна на службеним путовањима у неким случајевима нема никаквог образложења, што у питање доводи сврху репрезентације и транспарентност. Рачуни на путовањима су већином плаћани путем бизнис картице. Трошкови су признати и без рачуна, на основу забиљешке да је рачун изгубљен - наведено је у ревизорском извјештају, уз напомену да је установљено и да је одређен број рачуна из 2020. књижен у 2021. години.

Пуна контрола, према виђењу ревизора, није још успостављена ни када је ријеч о коришћењу службених возила. У неким налозима нема релације и времена кретања возила, као ни печата и потписа приликом сипања горива, а уз то су и евидентиране локалне вожње од више од 170 километара.

- Све то може имати за посљедицу повећан ризик од ненамјенске употребе службених возила - пише у ревизорском извјештају.

На име путних трошкова прошле године је потрошено 953.250 КМ, што је у односу на 2020. више за око 360.000 КМ. Уочен је поново проблем, јер, уз путне налоге, махом, није било позивног писма или друге протоколарне кореспонденције која би доказала ко сноси трошкове пута.

- Одређена службена путовања су трајала неуобичајено дуго - више од десет или 14 дана, вршене су исплате нових аконтација, а да претходно уплаћене нису оправдане - истакнуто је у извјештају.

Евиденције

Ревизори су упозорили надлежне у МИП-у да нису спровели у дјело ни све препоруке које су им дали током ранијих циклуса. Подвучено је да још није успостављено ажурно вођење евиденција о запосленима те да су одређене особе ангажоване путем уговора о раду на одређено радно вријеме без јавног конкурса, као и да су надлежни наставили праксу ангажовања по уговору о дјелу на дужи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана