Рампе за брак из интереса и криминалце

Ведрана Кулага
Рампе за брак из интереса и криминалце

Сарајево - Надлежне службе у БиХ лани су одбиле укупно 179 захтјева странаца који су затражили привремени боравак на територији БиХ због давања лажних информација о себи, фиктивних бракова и јер се радило о преступницима.

У извјештају о раду Службе за послове са странцима БиХ за 2014. годину, који је Министарство безбједности БиХ доставило Савјету министара БиХ, наведено је да су многи разлози пресудили да буде одбијен захтјев за одобрење/продужење привременог боравка држављана других земаља у БиХ.

- Одбијено је 179 захтјева за одобрење/продужење привременог боравка због неиспуњавања општих услова, давања погрешних података, откривања фиктивних бракова или остваривања ванбрачне заједнице са држављанима БиХ како би остварили миграционо право и због чињенице да су се неки од странаца у евиденцијама водили као преступници - наводи се у извјештају.

Осим тога, забиљежено је 16 случајева гдје је захтјев одбачен, 58 обустава поступка и 59 прекида поступка.

- Највише рјешења о одбијању захтјева уручено је држављанима Србије, Турске, Хрватске, Италије, Црне Горе, а иста су уручена и појединим држављанима Сирије, Русије, Румуније и Бразила - наведено је у извјештају.

Рјешавајући случајеве по захтјевима за одобрење/продужење привременог боравка лани је исти одобрен у 4.725 случајева, а продужен у 6.297 случајева. То значи да је лани поднесено 11.022 захтјева за боравак у БиХ, што је за 10,74 одсто више у односу на 2013. годину.

Највише одобрених рјешења отишло је на адресе држављана Србије, Турске, Кине и Хрватске, а држављанима тих земаља је и најчешће продужаван боравак на територији БиХ. На тој листи су и држављани Њемачке, Либије, Велике Британије, те Сирије, Египта, Украјине, Ирана, Молдавије и Албаније. 

Највише странаца има одобрен привремени боравак по основу рада, брака и образовања, лијечења и из хуманитарних разлога.

Теренски центри Службе за послове са странцима забиљежили су лани укупно 607.933 пријаве/одјаве боравишта странаца, што је за око 13,87 одсто више у односу на исти период 2013. године.

Инспектори за странце су оперативним радом на терену за 119 лица утврдили покушаје злоупотребе путовања која би, како је наведено, могла указивати на незаконите миграције, о чему су обавијештена дипломатско-конзуларна представништва БиХ.

У Служби за послове са странцима су истакли да су на захтјев других институција БиХ доставили податке и издали увјерења за 844 лица, а да су за 14.250 лица тражили провјере од других безбједносних агенција.

- Безбједносне провјере су затражене с циљем давања доприноса заштити безбједносног система БиХ, борби против тероризма и свих нерегуларних миграција - појаснили су у тој институцији.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Драган Мектић рекао је да је задовољан радом Службе с обзиром на то да из године у годину долази до повећања броја странаца у БиХ. Мектић каже да боравак странаца држе под контролом.

- Пратимо да ли странац користи одобрени боравак у складу са оним за шта му је и одобрен, а ако излази из тих оквира, јасно је да предузимамо мјере које нам стоје на располагању - закључио је први човјек Службе за послове са странцима.

Надзор

У Имиграциони центар је, према евиденцији пријема, лани смјештено 218 илегалних миграната, од чега десет малољетника, а 26 лица је боравило и током 2013. године. Највише њих било је из Авганистана, Србије, Турске, Албаније, Сирије и Нигерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана