Рајко Кузмановић за Глас Српске: Уставни суд отворио пут за нове конфликте

Ведрана Кулага
Рајко Кузмановић за Глас Српске: Уставни суд отворио пут за нове конфликте

Одлука Уставног суда БиХ, којом је обиљежавање 9. јануара као Дана РС проглашено неуставним, веома је опасна за цијелу земљу, а посебно забрињава што се суд не залаже за владавину права, већ за владавину политике. Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Академије наука и умјетности и бивши предсједник Уставног суда РС, доктор правних наука Рајко Кузмановић.

* ГЛАС: Како коментаришете одлуку Уставног суда БиХ да је неуставан члан Закона о празницима РС којим је прописано да се 9. јануара обиљежава Дан Републике?

КУЗМАНОВИЋ: Добили смо поново одлуку која ће тешко моћи да буде спроведена. Са уставноправног становишта Уставни суд БиХ често, у најмању руку, правно проблематично доноси одлуке које се не могу реализовати. Жао ми је, као правнику, што се суд не залаже за владавину права, већ за владавину политике и то екстремне политике. Уставни суд БиХ често излази изван своје надлежности па преузима улогу уставотворца и законодавца. На тај начин преузима надлежности Народне скупштине РС и Парламента БиХ и веома често се уплиће у вољу народа па негира одлуке референдума јер је српски народ на референдуму дао сагласност за оснивање Републике и на тој основи се установљују и празници. Добро је познато да је Уставни суд у посљедње вријеме доносио низ одлука које нису могле да буду спроведене и које се не спроводе, а то није добро. Уставни суд је прије неколико година донио одлуку о замјени знамења - заставе, грба и химне РС и ФБиХ. РС је извршила своју обавезу, а ФБиХ није, а постоји још низ таквих одлука. Очигледно је да суд улази у подручје и доноси одлуке које се не могу реализовати, а са друге стране се често не придржава Устава.

* ГЛАС: Како коментаришете улогу страних судија у Уставном суду БиХ који константно доприносе прегласавању?

КУЗМАНОВИЋ: Чланом шест тачка један став "д" Устава дефинисано је да пет година послије доношења Дејтонског споразума Парламент БиХ може донијети одлуку да странци више не буду у Уставном суду БиХ, а они су и даље главни приликом одлучивања. Нису то затражили, тако да се десет-петнаест година ради на стари начин иако је Устав предвидио другачије. Уставни суд БиХ није затражио од Парламента да донесе закон о Уставном суду, што је требало да учини, а не да раде по властитом правилу, односно Статуту, што уставно судство не познаје.

* ГЛАС: Како у овој ситуацији може да реагује РС?

КУЗМАНОВИЋ: Тешко је рећи шта би ново могло да се уради јер је Народна скупштина РС већ заузела став да неће прихватити овакву одлуку и била је и јасна и гласна. Мислим да би и даље требало да буде тако јер је ово само једна у низу одлука, а ко зна колико их још може бити. Требало би хитно предложити покретање поступка да буду изабрана три домаћа члана Уставног суда БиХ умјесто странаца и то из сваког конститутивног народа по један, тако да бисмо опет имали девет судија, односно по три из сваког народа.

* ГЛАС: Сматрате ли да би званично Сарајево пристало на такав приједлог?

КУЗМАНОВИЋ: Њега предлаже и Устав.

* ГЛАС: У којој мјери и на који начин одлука Уставног суда може да утиче на односе у БиХ?

КУЗМАНОВИЋ: Сасвим сигурно ће имати веома негативне конотације у цијелој БиХ јер се овом одлуком негира право и воља цијелог једног народа, а у БиХ је веома опасно играти се таквом рачуницом. Пошто одлука највјероватније неће моћи да буде спроведена, може доћи до одређеног захтјева за присилно извршење, а то неће бити могуће и на тај начин се ствара конфликтна ситуација која никоме заиста не треба.

* ГЛАС: Како РС може да се одупре настојањима да буде укинуто све што јој даје обиљежје државотворности?

КУЗМАНОВИЋ: Треба се придржавати Дејтонског споразума и Устава. То је једино рјешење јер је Устав, како је уређен, велико компромисно рјешење и једино исправно у оваквој БиХ, гдје сваки од три народа има жеље и хтијења. Пронађен је компромис и њиме ниједан народ није добио све што је желио, али није ни изгубио. Треба се придржавати онога што је тамо ријешено, иначе ћемо ући у ситуацију да се враћамо на деведесете године које никоме не требају и које не прижељкујемо.

Кључно српско јединство

* ГЛАС: Која је Ваша порука представницима власти РС?

КУЗМАНОВИЋ: Треба да јединствено наступају у Парламенту и у Савјету министара БиХ и на тај начин покажу јединство на питањима која су од виталног интереса. Могу да се споре о разним питањима као што је економија, али поручујем им да оставе по страни политичке размирице и да се окрену виталним интересима Републике и њених грађана. Колико год је опасан притисак од Уставног суда БиХ и десно оријентисаних политичких фактора из Сарајева, толико је лоше и нејединство у РС. Радује ме да је о одлуци Уставног суда, ипак, постигнута сагласност. Сви, било да су позиција или опозиција, дужни су да штите тековине рата, односно РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана