Радна група почиње чешљање домаћег изборног законодавства: Политичка воља на великом тесту

Ведрана Кулага Симић
Радна група почиње чешљање домаћег изборног законодавства: Политичка воља на великом тесту

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства, коју су призивали многи и на коју се доста дуго чекало, званично од сриједе почиње да функционише, а након што именовани чланови усагласе правила рада, креће одмјеравање приједлога који треба да поправе стање у тој области и олакшају европски пут.

Конститутивна сједница новог сазива те радне групе, у којој први пут нема представника Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, због противљења из СНСД-а и ХДЗ-а који не прихватају садашњи састав комисије, одржана је у Парламенту БиХ. На тој сједници су, с друге стране, верификовани мандати и представника опозиционих странака који до сада нису имали прилику да учествују у раду Интерресорне радне групе.

Прво питање које ће чланови отворити је приједлог пословника о раду, које је још на конститутивној сједници оцијењено као веома важно, а након чега ће услиједити приједлози конкретних измјена Изборног закона и тражење начина за извршавање пресуда европских и домаћих судова, што захтијева и “отварање” Устава БиХ.

Са предсједавајућом радне групе Алмом Чоло (СДА) нисмо успјели ступити у контакт, док је с друге стране Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ, која је била активан учесник и ранијих сазива ове групе, поручила за “Глас Српске” да се мора радити и да нема лаких и тешких задатака. Пословником ће бити утврђен начин рада, доношење одлука и слично, а Кришто додаје да без тог акта не могу ни радити.

- Наш задатак је да радимо на изборном законодавству БиХ које почива на Уставу и да имплементирамо одлуке судова, те усагласимо и друге правно-техничке измјене. У ХДЗ-у имамо приједлоге који су прихватљиви и који су у интересу БиХ, нису дискриминишући и воде ка равноправности три конститутивна народа, те омогућавају и осталима да имају своја права. Ја сам оптимиста, а чинићемо све да направимо искорак на тим питањима која су нужна и која оптерећују БиХ - истакла је Кришто, која је у руководству Представничког дома Парламента БиХ.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ поручила је да очекује озбиљан рад и доста приједлога, али да ће, ипак, бити кључна политичка воља.

Сличан став има предсједник ПДП-а и посланик на нивоу БиХ Бранислав Бореновић, који у радној групи представља посланички клуб СДС-ПДП-ДНС.

- Све креће са поштеним изборима. Кључни циљ је да у неизборној години буду усвојене измјене Изборног закона или нови закон да би се омогућило увођење нових технологија у процес и строжа контрола. Очекујем добре и рационалне приједлоге, али ће све на крају зависити од политичке воље оних који имају већину у Парламенту - истакао је Бореновић за “Глас”.

Изборни закон до сада је мијењан више од 20 пута, али тиме нису ријешени суштински проблеми изборног процеса, а великих проблема и несугласица има још међу кључним бошњачким и хрватским странака у ФБиХ.

Консултације

У Интерресорној радној групи су, уз осам посланика и три делегата, још три министра из Савјета министара БиХ. Договорено је да чланове ЦИК-а БиХ, те представнике невладиног сектора, који годинама прате изборне циклусе, чланови групе консултују ако се укаже потреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана