Радмановић: Међународни мир императив развоја

Свјетлана Шурлан
Радмановић: Међународни мир императив развоја

Њујорк - Одржавање међународног мира и безбједности је императив развоја сваке појединачне земље и свијета као цјелине.

Поручио је то члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић у обраћању на сједници Генералне скупштине Уједињених нација (УН), која је у петак одржана у Њујорку. Сједница је била посвећена развоју и будућности свијета након 2015. године. Радмановић је нагласио да је дужност земаља чланица УН да пронађу адекватан оквир и средства како би безбједносна ситуација у свијету била побољшана у интересу развоја и напретка.

- Свијет више него икад треба мир, јер је само у миру могуће развијати се и напредовати - истакао је Радмановић.

Напоменуо је да је ове године свијет обиљежио 100 година од почетка Првог свјетског рата и да економска и политичка ситуација у свијету неодољиво подсјећају на ону отприје једног вијека.

- Економска криза, социјална депресија, распад и неефикасност међународног система, пораст оружаних сукоба и ратова довели су до слабљења покретачког оптимизма, губитка глобалне визије и заједничке акције. Осјећај заједничког циља, који је нужан за стабилан међународни поредак у свијету, блиједи на хоризонту раширених сукоба. То од нас захтијева да поставимо јасне приоритете и потражимо нове свјетионике - казао је Радмановић.

Истакао је да се БиХ ове године подсјетила Сарајевског атентата, који се уобичајено узима као непосредни повод за почетак Првог свјетског рата.

- На више скупова посвећених овој годишњици заједно смо се упитали: Да ли смо научили лекције из овог догађаја и прошлости отприје стотину година? Кад погледам локалне ратове који се воде на свим странама данас у свијету, бојим се да нисмо ништа научили, већ да смо у међувремену поновили старе и направили нове грешке - нагласио је Радмановић.

Упозорио је да се у свијету повећава број грађанских сукоба, због чега се распадају државе. Једне нестају преко ноћи, друге ничу уз подршку ментора са стране, појављују се нове политичке карте, цртају нове границе, јачају покрети за одвајање од матичних држава, а све то уз непоштовање међународног права и примјену силе.

- Оваква ситуација је посљедица унилатералног дјеловања појединих великих сила, двоструких стандарда у међународним односима, разбијања јединственог правног свјетског поретка и других радњи супротних нормама међународног права - рекао је Радмановић. Додао је да је, с друге стране, економска и финансијска криза довела до драматичних друштвених промјена са узнемирујућим социјално-економским посљедицама.

- Јаз између богатих и сиромашних земаља и народа се продубљава. Средња класа се тањи и смањује. Раст неједнакости је све већи. Системи социјалне подршке се смањују, а незапосленост поприма алармантне размјере - нагласио је Радмановић.

Говорећи о БиХ, казао је да је она у развоју, са спољнотрговинским и економским везама усмјереним према земљама региона и Европске уније.

- Нажалост, имамо проблема са значајном незапосленошћу, која је већа од 25 одсто, великим спољнотрговинским дефицитом, недостатком капитала и значајних инвестиција, те недовољном и слабом индустријском производњом - рекао је Радмановић. Додао је да је, ипак, укупан економски раст у 2013. износио један одсто, а раст индустријске производње 6,7 одсто. Као највећи проблем навео је пад страних улагања за 34 одсто у односу на 2012. Истакао је да без обзира на економску кризу, БиХ захваљујући природним ресурсима може да оствари потребан економски раст.

- Да би се то остварило, нама и земљама региона потребна је подршка развијеног свијета, првенствено ЕУ, САД, Јапана и земаља БРИКС-а. Одрживи развој не можемо реализовати сами - нагласио је Радмановић. Додао је да је БиХ опредијељена за сарадњу са свим заинтересованим земљама, на бази заједничких интереса, а да посебну важност за њу имају добросусједски односи са Србијом, Хрватском, Црном Гором и осталим државама бивше Југославије и Балкана.

- Захваљујући подршци УН и ЕУ данас смо на путу опоравка, и надамо се свакако остварењу крајњег успјешног циља, а то је у политичком смислу пуна правна интеграција у ЕУ, а у економском достизање статуса развијене земље - нагласио је Радмановић.

Изложба

Небојша Радмановић присуствовао је изложби "Римски императори на тлу Србије", коју је у Њујорку отворио предсједник Србије Томислав Николић.

Радмановић и Николић размијенили су утиске о овом важном културном пројекту којим се Србија представила свијету. Николић је истакао да је 18 римских императора рођено на тлу данашње Србије.

- Прошле године обележили смо 1.700 година од издавања Миланског едикта и тада смо сви ми хришћани постали равноправни са осталима. Волео бих да данас ми православни можемо да кажемо да смо равноправни са осталима - истакао је Николић.

Бан Ки Мун

Небојша Радмановић пренио је генералном секретару УН Бан Ки Муну да се БиХ доста тешко, али храбро носи са посљедицама поплава, јер недостају средства која су обећана на донаторској конференцији у Бриселу. Они су на састанку у Њујорку изразили наду да ће ускоро доћи до реализације бриселских обећања.

Поводом предстојећих избора констатовали су да се изборни процес одвија у складу са демократским принципима. Радмановић и Бан Ки Мун подржали су Фонд за изградњу мира и друге иницијативе УН које за циљ имају промовисање мира у читавом свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана