Радмановић: Формирање новог Савјета министара добра основа за даље рјешавање проблема

Срна
Радмановић: Формирање новог Савјета министара добра основа за даље рјешавање проблема

БАЊАЛУКА - Члан Колегијума Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић изјавио је у интервјуу Срни да је политичка ситуација у БиХ комплексна, јер су огромне разлике међу политичким елитама три конститутивна народа које неће бити брзо превазиђене.

Радмановић је оцијенио да, без обзира на комплексну политичку ситуацију, постоји одређено побољшање након формирања новог сазива Савјета министара.

- У БиХ никада није било једноставно, али је добро што је формиран нови сазив Савјета министара након више од годину. То је добра основа за даље кретање без обзира на то што још није све профункционисало у потпуности - рекао је Радмановић.

Он је истакао да се у БиХ мора више разговарати и рјешавати питања важна за грађане.

- Важно је што је Представнички дом, након формирања Савјета министара, интензивирао рад. Процјена је да материјале, који нису разматрани у претходној години, можемо завршити у наредних мјесец и по - додао је Радмановић.

Према његовим ријечима, за функционисање је битно и што су формиране заједничке комисије оба дома Парламента БиХ.

- Остаје питање колико ћемо успјети да усагласимо рад два дома Парламента БиХ да би могли несметано функционисати. Очекујем да парламент БиХ квалитетно ради до краја овог мандата, али све зависи и од функсинисања Савјета министара и односа политичких снага у БиХ - каже Радмановић, који је потпредсједник СНСД-а.

Према његовом мишљењу, стални проблеми у БиХ јесу и именовања на одређене позиције, међу којима су и именовања за директоре Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

- Све је питање договора, иако се у јавности створи драма када неко не буде именован. Слиједе нам договори и сигурно је да морамо озбиљније приступити свему. СНСД и наши коалициони партнери су нови у власти на нивоу БиХ и наравно да овдје требају одређене промјене - нагласио је Радмановић.

Он је напоменуо да није ријеч само о именовању директора Сипе и ОБА, него и о подјели свих функција.

- Мислим на чињеницу да још није именован министар за људска права и избјеглице у Савјету министара, а предложен је Млађан Божовић. Његово именовање су оспорили посланици СДА, иако нема разлога јер је прошао све потребне процедуре. Видјећемо наредних дана шта ће се дешавати - рекао је Радмановић и подсјетио да није именован ни замјеник министра безбједности.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, Радмановић сматра да је тешко постићи договор, те да ово питање тренутно није толико важно.

Говорећи о Програму реформи БиХ, Радмановић је поновио да нема чланства у НАТО савезу без договора народа у БиХ и да БиХ није ни близу чланства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана