Пустимо ли мигранте, окупираће сва српска села

Ведрана Кулага
Пустимо ли мигранте, окупираће сва српска села

Бањалука, Босански Петровац - Више стотина миграната, који су мјесецима у прихватним центрима у околини Бихаћа, могли би ускоро да се нађу под ведрим небом, а представници српског народа у ФБиХ су истрајни да спријече њихово измјештање у српско село Медено Поље надомак Босанског Петровца.

Револт српских повратника изазвала је посљедња одлука коју су усвојили у Унско-санском кантону, који је под највећим мигрантским притиском, а којом је затражено хитно премјештање миграната са њихове територије и то у Медено Поље које су означили као најбољу локацију.

Закључке и конкретне ставове српски званичници у институцијама у ФБиХ и локалној власти те представници удружења Срба требало би да усагласе данас у послијеподневним часовима на састанку управо у Меденом Пољу.  

Тема је, истичу организатори, одбрана Анекса седам Дејтонског  споразума - права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а након најава да се мигрантски центар формира у српском повратничком селу које је окружено другим повратничким српским селима.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић јуче је потврдио “Гласу Српске” да ће састанку присуствовати начелници Дрвара, Босанског Петровца, Босанског Грахова, Гламоча, Источног Дрвара као и  делегати у федералном Дому народа - повратници у ФБиХ, Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић.

- Нећемо дозволити измјештање миграната у Медено Поље. У близини нема ни једног јединог бошњачког села. Немамо куда са њима, а ако крену силом да реализују ту идеју, узвратићемо. Не можете људе држати затворенима у кампу, што се могло видјети свих ових мјесеци - рекао је Радановић.

Први човјек Босанског Грахова Милорад Глигић казао је “Гласу Српске” да ће бити уз руководство и становнике Босанског Петровца.

- Ако се то одради у тој општини, таква судбина чека и остале. Угрожен би био опстанак повратника у тим срединама, промијенила би се и структура становништва. Повратници су и сами на ивици егзистенције и у тешким условима. Немамо капацитета за смјештај миграната. Вјерујем да ће сви имати такав став на састанку и да ћемо једногласно бити против те намјере - закључио је Глигић.

Тај став дијели и начелник Босанског Петровца Дејан Прошић који сматра да је крајње нечувено да их нико није укључивао у рад тијела која се баве мигрантском кризом и доносе одлуке, али да би ти исти сада да им пребаце стотине миграната.

Подсјетио је да је локална скупштина усвојила резолуцију којом се противи смјештању миграната у Меденом Пољу те да не види смисао да контејнере премјесте са једне ливаде на другу јер се у том селу ради о напуштеној животињској фарми која не пружа никакве услове за боравак.

Начелница Дрвара Душица Рунић поручила је да су Дрварчани спремни да стану уз комшије и спријече смјештање миграната у Медено Поље.

- Нечувено је да Савјет министара у техничком мандату који се, умјесто да рјешава егзистенцијалне проблеме Срба повратника, бави поновним исељавањем Срба са ових простора. Стаћемо уз своје комшије да нам се не деси поново Петровачка цеста - рекла је Рунићева.

Ситуација се, свакодневно и то на горе, мијења у Унско-санском кантону, а  ствари ће, по свему судећи, наставити да се одвијају у том смјеру након што је јуче објелодањено да је власник “Бире”, привременог прихватног центра у Бихаћу, одбио је захтјев Међународне организације за миграције (ИОМ) за продужење уговора о смјештају миграната.

То значи да ће око 1.400 миграната остати без смјештаја закључно са 15. новембром, када истиче уговор. Управа “Бире” је том одлуком испоштовала захтјев Оперативне групе у кантону која је забранила продужавање уговора јер “Бира” ни “Мирал” нису основани као установе намијењене за прихват и смјештај тражилаца азила. Оперативна група раније је поручила да врата мигрантима мора затворити и центар “Мирал” гдје их је више од 620.

Власник “Мирала” Борис Хорват раније је изјавио неће продужити уговор с ИОМ-ом, а из кантона, гдје је између 6.000 и 7.000 миграната, затражили су и њихово исељавање из кампа “Вучјак”, за који је и ЕУ истакла да мора бити затворен јер не испуњава ни минимум услова. На могућу хуманитарну кризу упозорили су и из Црвеног крста.

ЕУ шаље још новца

Европска комисија објавила је јуче да ће БиХ додијелити још два милиона евра помоћи јер се ближи зима, а више хиљада миграната није смјештено у адекватне објекте. Европски комесар за хуманитарну помоћ и реаговање у кризним ситуацијама Христос Стилијанидес истакао је да је помоћ усмјерена за хитан смјештај и дистрибуцију врећа за спавање, топле одјеће, хране и лијекова. ЕУ су од локалних власти захтијевале нове локације за смјештај избјеглица и миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана