Pustimo li migrante, okupiraće sva srpska sela

Vedrana Kulaga
Pustimo li migrante, okupiraće sva srpska sela

Banjaluka, Bosanski Petrovac - Više stotina migranata, koji su mjesecima u prihvatnim centrima u okolini Bihaća, mogli bi uskoro da se nađu pod vedrim nebom, a predstavnici srpskog naroda u FBiH su istrajni da spriječe njihovo izmještanje u srpsko selo Medeno Polje nadomak Bosanskog Petrovca.

Revolt srpskih povratnika izazvala je posljednja odluka koju su usvojili u Unsko-sanskom kantonu, koji je pod najvećim migrantskim pritiskom, a kojom je zatraženo hitno premještanje migranata sa njihove teritorije i to u Medeno Polje koje su označili kao najbolju lokaciju.

Zaključke i konkretne stavove srpski zvaničnici u institucijama u FBiH i lokalnoj vlasti te predstavnici udruženja Srba trebalo bi da usaglase danas u poslijepodnevnim časovima na sastanku upravo u Medenom Polju.  

Tema je, ističu organizatori, odbrana Aneksa sedam Dejtonskog  sporazuma - prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a nakon najava da se migrantski centar formira u srpskom povratničkom selu koje je okruženo drugim povratničkim srpskim selima.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović juče je potvrdio “Glasu Srpske” da će sastanku prisustvovati načelnici Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Glamoča, Istočnog Drvara kao i  delegati u federalnom Domu naroda - povratnici u FBiH, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić.

- Nećemo dozvoliti izmještanje migranata u Medeno Polje. U blizini nema ni jednog jedinog bošnjačkog sela. Nemamo kuda sa njima, a ako krenu silom da realizuju tu ideju, uzvratićemo. Ne možete ljude držati zatvorenima u kampu, što se moglo vidjeti svih ovih mjeseci - rekao je Radanović.

Prvi čovjek Bosanskog Grahova Milorad Gligić kazao je “Glasu Srpske” da će biti uz rukovodstvo i stanovnike Bosanskog Petrovca.

- Ako se to odradi u toj opštini, takva sudbina čeka i ostale. Ugrožen bi bio opstanak povratnika u tim sredinama, promijenila bi se i struktura stanovništva. Povratnici su i sami na ivici egzistencije i u teškim uslovima. Nemamo kapaciteta za smještaj migranata. Vjerujem da će svi imati takav stav na sastanku i da ćemo jednoglasno biti protiv te namjere - zaključio je Gligić.

Taj stav dijeli i načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić koji smatra da je krajnje nečuveno da ih niko nije uključivao u rad tijela koja se bave migrantskom krizom i donose odluke, ali da bi ti isti sada da im prebace stotine migranata.

Podsjetio je da je lokalna skupština usvojila rezoluciju kojom se protivi smještanju migranata u Medenom Polju te da ne vidi smisao da kontejnere premjeste sa jedne livade na drugu jer se u tom selu radi o napuštenoj životinjskoj farmi koja ne pruža nikakve uslove za boravak.

Načelnica Drvara Dušica Runić poručila je da su Drvarčani spremni da stanu uz komšije i spriječe smještanje migranata u Medeno Polje.

- Nečuveno je da Savjet ministara u tehničkom mandatu koji se, umjesto da rješava egzistencijalne probleme Srba povratnika, bavi ponovnim iseljavanjem Srba sa ovih prostora. Staćemo uz svoje komšije da nam se ne desi ponovo Petrovačka cesta - rekla je Runićeva.

Situacija se, svakodnevno i to na gore, mijenja u Unsko-sanskom kantonu, a  stvari će, po svemu sudeći, nastaviti da se odvijaju u tom smjeru nakon što je juče objelodanjeno da je vlasnik “Bire”, privremenog prihvatnog centra u Bihaću, odbio je zahtjev Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženje ugovora o smještaju migranata.

To znači da će oko 1.400 migranata ostati bez smještaja zaključno sa 15. novembrom, kada ističe ugovor. Uprava “Bire” je tom odlukom ispoštovala zahtjev Operativne grupe u kantonu koja je zabranila produžavanje ugovora jer “Bira” ni “Miral” nisu osnovani kao ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražilaca azila. Operativna grupa ranije je poručila da vrata migrantima mora zatvoriti i centar “Miral” gdje ih je više od 620.

Vlasnik “Mirala” Boris Horvat ranije je izjavio neće produžiti ugovor s IOM-om, a iz kantona, gdje je između 6.000 i 7.000 migranata, zatražili su i njihovo iseljavanje iz kampa “Vučjak”, za koji je i EU istakla da mora biti zatvoren jer ne ispunjava ni minimum uslova. Na moguću humanitarnu krizu upozorili su i iz Crvenog krsta.

EU šalje još novca

Evropska komisija objavila je juče da će BiH dodijeliti još dva miliona evra pomoći jer se bliži zima, a više hiljada migranata nije smješteno u adekvatne objekte. Evropski komesar za humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Hristos Stilijanides istakao je da je pomoć usmjerena za hitan smještaj i distribuciju vreća za spavanje, tople odjeće, hrane i lijekova. EU su od lokalnih vlasti zahtijevale nove lokacije za smještaj izbjeglica i migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana