Пуповац: У Хрватској на дјелу разбијање српских институција

Агенције
Пуповац: У Хрватској на дјелу разбијање српских институција

Вуковар - Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац оцијенио је у Вуковару да је већ шест мјесеци на снази покушај разбијања СДСС-а као и српских организација у Хрватској.

Он је додао да Заједничко вијеће општина и СНВ први пут у буџету немају посебне ставке чиме су ова влада и саборска већина поништили закључак Сабора из 2010. године.

На конференцији за новинаре о односу владе према мањинским институцијама Срба предсједник Заједничког вијећа општина (ЗВО) Драган Црногорац рекао је да у државном буџету за 2016. годину, први пут нема посебне ставке за финансирање ЗВО-а и СНВ-а чиме је доведена у питање активност тих организација.

Пуповац је појаснио да су "ЗВО и СНВ на основу Ердутског споразума и Писма намјере Владе Хрватске као и закључка Хрватског сабора из 2010. године у државном буџету имале ставку финансијских средства која су им дозначавана, а први пут ове године те ставке нема.

- Покушај да се та средства услове политичким односом је нарушавање аутономије и ЗВО-а и СНВ-а - рекао је Пуповац.

На питање новинара, мисли ли да би подршка СДСС-а влади могла ријешити проблем финансијске "блокаде" ЗВО и СНВ, Пуповац је рекао да подршка или неподршка СДСС-а влади не би смјела бити услов испуњавања обвеза владе према мањинским институцијама Срба у Хрватској.

Напоменуо је да је СДСС спреман да да свој допринос унапређењу политичких односа с владом што међутим не значи да је и за учествовање у влади.

Рекао је и да ће ЗВО и СНВ покушати још једном да разговарају са представницима владе, а ако и тада не буде помака обратиће се институцијама које гарантују спровођење међународних уговора којима загарантована права Срба у Хрватској, а у случају Ердутског споразума то је УН.

Влада без представника Срба

Милорад Пуповац је истакао да је први пут у Хрватској на власти влада у којој мањинска политика није заступљена као важан сегмент политике владе као и влада у којој први пут нема представника Срба, нити других мањина док истовремено нетолеранција како општа тако и према мањинама не престаје да расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана