Продужено прислушкивање Караџићевих разговора до 5. јуна

Агенције
Продужено прислушкивање Караџићевих разговора до 5. јуна

ХАГ - Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу одлучио је данас да продужи прислушкивање телефонских разговора Радована Караџића до 5. јуна, као и да се преслушају сви разговори почев од 26. априла.

Ова мјера првобитно је била одређена 6. маја и требало је да траје наредних седам дана, а повод је истрага због неодобреног телефонског укључења Караџића из хашког притвора на трибину која је одржана 3. маја у Српској кући у Подгорици.

Секретар Механизма сумња да је Караџић телефонским позивом без одобрења надлежних у притворској јединици прекршио правила Правилника о посјетама и комуникацији, те да је у интересу истраге и правде да се вријеме прислушкивања пролонгира.

Због тога је наложио да командир притворске јединице преслуша све његове неодобрене и непривилеговане телефонске разговоре од 26. априла до 5. јуна, саопштено је данас из Хага.

Жалбено вијеће Механизма у Хагу осудило је 20. марта Караџића на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина пртив човјечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом правоснажном одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

Он и даље није премјештен у затвор у којем ће служити казну и налази се у притворској јединици Механизма који је наслиједио Хашки трибунал.

Караџић је приликом укључења у трибину, према писању медија, поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумијевања према људима који имају кризу идентитета (Црногорцима), напомињући да се идентитет у једном народу ствара стотинама, а некад и хиљадама година.

Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар “Свети Сава”, а у тренутку телефонског позива из Хага, на трибини је говорио први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник о стварању Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана