Пробијени рокови појели милионе КМ

Ведрана Кулага
Пробијени рокови појели милионе КМ

Сарајево - Бројни вишегодишњи пројекти институција БиХ годинама тапкају у мјесту, што има и огромне финансијске посљедице, а надлежни углавном одбијају да објасне разлоге пробијања рокова.

На те и друге проблеме у тој области поново су упозорили ревизори у најновијем годишњем извјештају о главним налазима и препорукама за 2016. годину који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Поједини пројекти на епилог чекају још од 2010. године, а првог дана ове године институције су имале на располагању више од 197,1 милиона марака за вишегодишње пројекте, од чега је највећи дио пренесен из ранијих година.

- Неефикасна реализација капиталних пројеката може имати за посљедицу поскупљење истих и повећање укупних трошкова њихове реализације, односно негативне ефекте по јавна средства - истакли су ревизори.

У својој су анализи издвојили неколико пројеката, међу којима су сви вишемилионски, а чија реализација не иде онако како је замишљено.

Међу њима су набавка и опремања објекта за Централну канцеларију и Регионални центар Бањалука Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, ремонт хеликоптера у Министарству одбране БиХ, те изградња објеката Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) у Бањалуци. У мјесту годинама тапкају и набавка простора за смјештај институција БиХ које води Служба за заједничке послове институција БиХ, те дигитализација која је у рукама Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Генерални став ревизора је да је степен реализације вишегодишњих пројеката константно низак, односно износи око 25,7 одсто и то због кашњења у спровођењу тендерских процедура, те спорог рјешавања имовинско-правних односа.

Ревизори су утврдили да поједине институције посљедњих година нису ни покушавале да се ухвате у коштац са извршењем пројеката.

Тако, у годишњем финансијском извјештају УИО за 2016. годину нису образложени разлози неискориштавања доступног новца, иако ова институција и даље издваја  знатан износ за закуп дијела пословног простора у Бањалуци (442.677 КМ годишње).

- Посљедња активност која је обављена по овом пројекту односи се на расписивање јавног позива за набавку објекта у 2014. години, док у 2015. и 2016. години нису предузимане никакве активности ради проналажења адекватног рјешења за набаву наведеног објекта - навели су ревизори.

Проблеме у овој области пописали су недавно и надлежни у Министарству финансија и трезора БиХ у извјештају о реализацији вишегодишњих пројеката које су припремили и доставили Савјету министара БиХ. Ту информацију су усвојили министри на сједници крајем јула, а у једном од усвојених закључака институције су задужене да у року од 30 дана министрима припреме детаљне извјештаје о реализацији пројеката у којој ће посебно бити наведени разлози кашњења, као и приједлози мјера за њихову бржу реализацију.

Разлози за кашњење

(подаци Министарства финансија и трезора БиХ)

* жалбе и други проблеми у поступку јавних набавки

* промјене пројеката

* лоши временски услови - снијег и магла

* привремене обуставе радова због тужби

* имовинско-правни однос

* непредвидиви радови

Неки од спорних пројеката

* набавка и опремање објекта за Централну канцеларију и Регионални центар Бањалука УИО БиХ

* ремонт хеликоптера у Министарству одбране БиХ

* изградња објеката ИДДЕЕА у Бањалуци

* набавка простора за смјештај институција БиХ

* дигитализација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана