Привреди и грађанима на леђима 367 намета

Маријана Миљић
Привреди и грађанима на леђима 367 намета

Бањалука - Стабла у шуми намета које плаћају привредници и становници у Српској коначно су пребројана, а утврђено је да су суочени са чак 367 различитих врста дажбина.

Влада РС завршила је нацрт регистра фискалних и парафискалних намета у којем је, како "Глас Српске" сазнаје, наведено да су привредници и становници суочени са 346 непореских, односно парафискалних намета. Међу њима је 287 накнада, 47 такси, седам казни и двије врсте чланарина.

Када је ријеч о фискалним наметима, постоји 15 врста директних пореза, те шест облика доприноса.

У Министарству финансија РС нагласили су да су у сарадњи са УСАИД-ом припремили нацрт регистра фискалних и парафискалних намета, али нису могли да откривају детаље.

- Радни документ је прослијеђен свим министарствима и локалним заједницама и он садржи 367 фискалних и парафискалних давања - нагласили су у Министарству финансија.

Додали су да су у израду нацрта регистра биле укључене све републичке институције укључене у фискална и парафискална давања и локалне заједнице.

- Нацрт регистра доноси преглед свих директних пореза, доприноса, такси, накнада, чланарина и казни који се могу наплаћивати у РС - истакли су у Министарству финансија.

Влада се у Економској политици РС за ову годину обавезала да ће креирати регистар фискалних и парафискалних давања у Српској. У Министарству финансија истичу да је циљ његовог успостављања јачање транспарентности наплате јавних прихода, успостављање јавне контроле над фискалним оптерећењем привреде и грађана, те сарадња власти, грађана и привреде у креирању повољнијег пословног амбијента, који ће доприносити повећању конкурентности домаће привреде и расту животног стандарда становништва.

Нацрт регистра наћи ће се на сједници Владе РС у идућих 15 дана, а уколико буде усвојен, биће постављен на портал Владе и Министарства финансија како би јавност имала увид и могла доставити примједбе и сугестије.

- Послије тога слиједи креирање приједлога регистра који ће бити упућен Влади на разматрање, а задњи корак је његово усвајање у Народној скупштини РС - навели су у Министарству финансија.

Привредна заједница већ годинама као једну од највећих препрека у пословању наводи управо шуму фискалних и парафискалних намета. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да већ неколико година траже да буде израђен регистар парафискалних намета како би било сагледано колико их је и колико новца привредници издвајају за њих.

- Инсистирали смо на успостављању регистра јер ћемо једино на тај начин имати јасан преглед обавеза и намета који су преваљени на терет привреде и који представљају једну од кочница привредног развоја - навео је Благојевић.

Нагласио је да ће регистар указати и на величину оптерећења и приходе које на основу њих убиру они који су их креирали, али и намјену и трошење прикупљеног новца.

- На основу тога моћи ће се оцјењивати сврсисходност сваког постојећег или новог намета, потреба мијењања прописа, те укидања или смањења оптерећења - навео је Благојевић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да нацрт регистра фискалних и парафискалних намета показује колико је тешко пословати у РС.

- Сада се види да је већина тих намета непореска. Због тога велики број људи који почињу да обављају своју дјелатност не знају колико ће намета плаћати, већ у току пословања и рада наилазе на различите врсте парафискалних намета и самим тим им се јављају и трошкови на које нису рачунали. Огроман број намета доводи у заблуду оне који желе да се баве привредном дјелатношћу - нагласио је Дудуковић.

Истакао је да је сасвим јасно да је у Српској потребно смањити порезе и доприносе на плате, али да је и то недовољно поред огромног броја парафискалних намета.

- Први корак који је потребно предузети је објава регистра парафискалних намета како бисмо имали увид колико их има. Друга фаза је да многи од тих намета буду укинути, а они који имају оправдање за постојање да у извјесној мјери буду смањени - рекао је Дудуковић и додао да поједини парафискални намети немају ни законско упориште, односно да за њихово доношење и ступање на снагу не постоји никаква одлука, нити било који други акт.

Задатак из реформске агенде

Израда регистра парафискалних намета једна је од обавеза коју је власт на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта преузела у реформској агенди договореној са ЕУ.

За успостављање регистра фискалних и парафискалних намета задужена су министарства финансија БиХ, РС и ФБиХ, те власти Брчко дистрикта, а посао је под будним оком угледне ревизорско-консултантске компаније "PricewaterhouseCoopers".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана