Препоруке граничној полицији и аеродрому у Сарајеву због коронавируса

Агенције
Препоруке граничној полицији и аеродрому у Сарајеву због коронавируса

САРАЈЕВО - Министарство цивилних послова БиХ доставило је Граничној полицији БиХ и Међународном аеродрому Сарајево препоруке Завода за јавно здравство ФБиХ и Института за јавно здравство Републике Српске које је потребно дистрибуирати свим путницима који долазе у БиХ са подручја Кине, посебно провинције Хубеи, односно града Вухан.

Ове препоруке донесене су са циљем ране детекције коронавируса, чији је епицентар епидемије Кина, провинција Хубеи, град Вухан, за који постоји вјероватноћа појаве у Босни и Херцеговини.

Уз имплементацију достављених препорука, договорено је да представници Граничне полиције БиХ одмах обавијесте Федерално министарство здравства/Завод за јавно здравство Федерације БиХ, Министарство за здравља и социјалне заштите Републике Српске/Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ о свим уласцима домаћих и страних држављана на подручје Босне и Херцеговине а који долазе из Народне Републике Кине, посебице провинције Хубеи, град Вухан.

Припадници Граничне полиције БиХ наведеним институцијама требају доставити податке о особама које улазе у БиХ, а који се односе на мјесто и адресу боравка у БиХ, раздобље боравка те евентуално контакт телефон.

"Сходно препорукама Свјетске здравствене организације, потребно је да запослени на граничним прелазима, како чланови Граничне полиције БиХ, тако и радници на шалтерима аеродрома и граничних прелаза (продаја карта, провјера документа и сл.) приликом контакта са путницима користе једнократне (хируршке) маске и једнократне рукавице, избјегавају блиски контакт (разговор без маске, социјалне контакте типа руковања, грљења и сл.) те да редовито одржавају хигијену руку", саопштено је из Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.

У случају додатних препорука Свјетске здравствене организације, Министарство цивилних послова БиХ ће благовремено обавијестити све институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана