Представнички дом изгласао измјене Изборног закона за Мостар

Г.С.
Представнички дом изгласао измјене Изборног закона за Мостар

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ изгласао је Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ по хитном поступку који се односи на изборе у Мостару. Од 35 присутних посланика 20 је било “за”, девет против и шест суздржаних.

Оно што предстоји јесте да приједлог прође и на Дому народа БиХ, а сједница је заказана за сутра. Тако ће након 10 година коначно доћи крај демократском застоју у Мостару.

Усаглашени модел измјена изборних правила за Мостар подразумијева избор 22 одборника са шест изборних јединица и то тако да Градско подручје Сјевер даје два одборника, Стари Град пет, Југоисток два, Југ два, Југозапад 7, а Запад четири. Са Градске листе бира се још 13 одборника.

Захтјев за измјене Изборног закона су поднијели посланици СДА и ХДЗ-а.

Критике на овај споразум дошле су из опозиције, посебно из СДП-а, а они су послали и свој приједлог измјена изборног закона.

Предсједавајући Клуба посланика СДП-а БиХ Саша Магазиновић је током расправе рекао да посланици пред собом имају захтјев за хитни поступак везан за Изборни закон у вези Мостара, који су договорили СДА и ХДЗ БиХ. Магазиновић је казао да предлагач треба објаснити због чега посланицима није допуштено да о овоме разговарају и зашто хитни поступак.

Посланик Нермин Никшић (СДПБиХ) је током расправе казао да је за СДП БиХ потпуно неприхватљиво “грубо игнорисање институција БиХ на начин да се преговора са само два политичка субјекта, који су већ 20 година узрок проблема, а не фактор рјешења”.

Посланик Дамир Арнаут (Наша странка) је казао да у овом приједлогу нешто велико недостаје, а то је како и када ће се локални избори у Мостару одржати.

По његовим ријечима, била је, у најмању руку, неопходна одредба која ће рећи “изузетно од рокова прописаних другим члановима Изборног закона, ЦИК БиХ ће за потребе локалних избора у Мостару одредити те и те рокове”.

Он је подсјетио да су локални избори већ расписани, ЦИК БиХ је већ одредио рокове и “сад не постоји законска могућност, односно овај приједлог не даје ЦИК-у законску могућност да утврди друге рокове за потребе локалних избора у Мостару ове године”.

Предсједавајући Клуба посланика СДС-ПДП Мирко Шаровић је казао да овај клуб подржава доношење једног оваквог закона послије толико година, али “ово рјешење није добро, посебно за представнике српске заједнице у Мостару”.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто (ХДЗ БиХ), као једна од потписница предложеног закона, је казала да разлози који су наведени за доношење овог закона леже првенствено у томе да се проведе одлука Уставног суда за град Мостар, која је донесена 2010. године, према којој је Уставни суд утврдио одредбе које су биле дискриминаторске у односу на Међународни пакт о грађанским и политичким правима.

“Након што Парламентарна скупштина није извршила своју обвезу у смислу имплементације њихове одлуке, Уставни суд је 2012. године ставио поменуте одредбе, које нису у сугласју ни са Уставом БиХ, изван правне снаге”, казала је Кришто, те подсјетила да се од тог момента локални избори у граду Мостару нису провели.

Предсједавајући Клуба посланика Демократске фронте Џенан Ђонлагић је казао да је аномалија овог текста то да у приједлогу закона нису прописани посебни временски рокови за одржавање локалних избора у Мостару.

Посланица Алма Чоло (СДА) је казала да, као одговоран посланик, жели да омогући људима у Мостару да имају изборе.

“Они су их имали посљедњи пут 2008. године и ти избори су важили до 2012. године”, навела је Чоло.

По њеним ријечима, “осам година немамо Градско вијеће у Мостару”.

“Крива сам ја, крив је Халид Гењац, крив је Никола Ловриновић, а није крив систем који је све то креирао. Ми сад желимо то да поправимо, да омогућимо остваривање изборног права у Граду Мостару”, казала је Чоло.

Предсједавајућа Клуба посланика Савеза независних социјалдемократа Сњежана Новаковић Бурсаћ је казала да је битно да грађани Мостара, без обзира на националну припадност заслужују, као што је то потврдио Европски суд за људска права, да се одрже избори.

Данашњу сједницу Парламентарне скупштине БиХ обиљежиле су бројне паузе и препирке заступника.

Треба истаћи да је и данашњи састанак лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а допринио изгласавању овог закона.

Предлагачи закона били су посланици Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Борјана Кришто, Даријана Филиповић, Мијо Матановић, Адил Османовић, Сафет Софтић, Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Халид Гењац, Нермин Мандра, Шемсудин Мехмедовић, Един Мушић и Денис Звиздић, пренио је klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана