Предсједништво усвојило Стратегију спољне политике: БиХ једном политиком у свијет

nezavisne.com
Предсједништво усвојило Стратегију спољне политике: БиХ једном политиком у свијет

Сарајево - Предсједништво БиХ на посљедњој сједници у Сарајеву усвојило је Стратегију спољне политике БиХ за период 2018 - 2023, што је први такав документ још од 2003. године и смјерница које је усвојио тадашњи сазив колективног шефа државе.

Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, коментирајући усвајање Стратегије кратко је рекао како је задан јасан оквир свима да у име БиХ представљају једну политику.

"Досад су то биле три политике", казао је Човић, нагласивши да значај овог документа јавност још није препознала.

У документу, који чланови Предсједништва сматрају изнимно значајним, наведено је како је неупитна перспектива чланства БиХ у ЕУ те да БиХ треба активно да прати заједничку вањску и сигурносну политику ЕУ.

"У том смислу потребно је додатно унаприједити систем придруживања вањскополитичким изјавама и рестриктивним мјерама ЕУ према трећим земљама и субјектима. То, дакако, подразумијева уску интерресорну сарадњу и заједничку процјену ризика", наведено је у документу.

У Стратегији је, између осталог, наведено како је од доношења документа Предсједништва БиХ "Опћи правци и приоритети за провођење вањске политике БиХ" из 2003. године дошло до значајних политичких, економских и друштвених промјена, како у самој БиХ, тако и на међународном плану. Тако је пуноправно чланство у ЕУ наведено као један од главних стратешких циљева БиХ.

"БиХ, као потписница Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) с ЕУ те као земља која је предала захтјев за чланство у ЕУ и одговоре на упитник Европске комисије, тежи ка добијању статуса кандидата у што скоријем року, а потом и отварања приступних преговора о чланству. Приоритетне активности биће првенствено усмјерене ка активацији и имплементацији МАП-а. Активација МАП-а, за коју постоји широк политички консензус у БиХ, омогућава да сви субјекти одбране у БиХ наставе са провођењем активности у односу на НАТО, које су утврђене Законом о одбрани БиХ", наведено је у документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана