Предсједништво БиХ именовало нове шефове ДКП-ова БиХ: Алијин сестрић амбасадор у Норвешкој

Александар Стојановић
Предсједништво БиХ именовало нове шефове ДКП-ова БиХ: Алијин сестрић амбасадор у Норвешкој

САРАЈЕВО - На посљедњој сједници Предсједништва БиХ дошло је до промјена у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ, а нови амбасадори изабрани су у Норвешкој, Француској и Аустралији.

Како је потврђено “Гласу Српске”, Недима Макаревића у Ослу ће замијенити дугогодишњи кадар СДА и сестрић Алије Изетбеговића Бакир Садовић.

Пут Париза ће досадашња савјетница начелника општине Лакташи Бојана Кондић Панић, а она ће на овој функцији замијенити Кемала Муфтића који се сели на нову дестинацију, у Аустралију.

Федерални медији су јуче објавили информацију да је за новог амбасадора у Катару именован некадашњи градоначелник Сарајева Абдулах Скака, а из Предсједништва БиХ су демантовали ову информацију истичући да његово именовање није било на дневном реду.

- Информација о именовању Абдулаха Скаке, коју су објавили поједини медији, није тачна, а његово именовање није ни разматрано на посљедњој сједници - рекао је за “Глас Српске” генерални секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић.

Како је “Глас Српске” раније писао, новоизабрани амбасадор у Норвешкој Бакир Садовић био је главни кандидат министарке иностраних послова Бисере Турковић за вршиоца дужности помоћника за мултилатералне послове, а како нам каже добро обавијештен извор из МИП-а, она је након упозорења Агенције за државну службу одустала од ове намјере.

- Он је дугогодишњи кадар СДА и близак је Турковићевој, али након што је њена намјера да га постави за свог помоћника изашла у медије, она је одустала од такве идеје - рекао је овај извор.

Исти извор каже да је неписана пракса да се приликом именовања амбасадора не праве никакве блокаде и да сваки од три члана Предсједништва БиХ добије своја мјеста.

- То је пракса која се одувијек поштује и свако има право да на одређено мјесто које му је припало именује кога жели - рекао је овај извор.

Иако је из Предсједништва БиХ демантована информација да ће Скака преузети дужност амбасадора у Катару, федерални медији објавили су да је досадашњи амбасадор Харис Луковац “демонстративно поднио оставку и недавно се вратио у Сарајево”.

Он се на овај потез одлучио, како тврде медији, због незадовољства чудним одлукама министарке Турковић и игнорисањем администрације којом руководи. Као “кап која је прелила чашу”, наводи се то да је Турковићева наводно несхватљиво зауставила већ договорен и обезбијеђен аранжман веће количине вакцина о којем се Луковац договорио са властима Катара.

Промјене

Из више извора за “Глас Српске” потврђено је да ће се на некој од наредних сједница наћи нова именовања и да се могу очекивати промјене у дипломатско-конзуларној мрежи.

- Министарство иностраних послова ће Предсједништву БиХ предложити нове амбасадоре - рекао је извор “Гласа Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана