Predsjedništvo BiH imenovalo nove šefove DKP-ova BiH: Alijin sestrić ambasador u Norveškoj

Aleksandar Stojanović
Predsjedništvo BiH imenovalo nove šefove DKP-ova BiH: Alijin sestrić ambasador u Norveškoj

SARAJEVO - Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH došlo je do promjena u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a novi ambasadori izabrani su u Norveškoj, Francuskoj i Australiji.

Kako je potvrđeno “Glasu Srpske”, Nedima Makarevića u Oslu će zamijeniti dugogodišnji kadar SDA i sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović.

Put Pariza će dosadašnja savjetnica načelnika opštine Laktaši Bojana Kondić Panić, a ona će na ovoj funkciji zamijeniti Kemala Muftića koji se seli na novu destinaciju, u Australiju.

Federalni mediji su juče objavili informaciju da je za novog ambasadora u Kataru imenovan nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a iz Predsjedništva BiH su demantovali ovu informaciju ističući da njegovo imenovanje nije bilo na dnevnom redu.

- Informacija o imenovanju Abdulaha Skake, koju su objavili pojedini mediji, nije tačna, a njegovo imenovanje nije ni razmatrano na posljednjoj sjednici - rekao je za “Glas Srpske” generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Kako je “Glas Srpske” ranije pisao, novoizabrani ambasador u Norveškoj Bakir Sadović bio je glavni kandidat ministarke inostranih poslova Bisere Turković za vršioca dužnosti pomoćnika za multilateralne poslove, a kako nam kaže dobro obaviješten izvor iz MIP-a, ona je nakon upozorenja Agencije za državnu službu odustala od ove namjere.

- On je dugogodišnji kadar SDA i blizak je Turkovićevoj, ali nakon što je njena namjera da ga postavi za svog pomoćnika izašla u medije, ona je odustala od takve ideje - rekao je ovaj izvor.

Isti izvor kaže da je nepisana praksa da se prilikom imenovanja ambasadora ne prave nikakve blokade i da svaki od tri člana Predsjedništva BiH dobije svoja mjesta.

- To je praksa koja se oduvijek poštuje i svako ima pravo da na određeno mjesto koje mu je pripalo imenuje koga želi - rekao je ovaj izvor.

Iako je iz Predsjedništva BiH demantovana informacija da će Skaka preuzeti dužnost ambasadora u Kataru, federalni mediji objavili su da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac “demonstrativno podnio ostavku i nedavno se vratio u Sarajevo”.

On se na ovaj potez odlučio, kako tvrde mediji, zbog nezadovoljstva čudnim odlukama ministarke Turković i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kao “kap koja je prelila čašu”, navodi se to da je Turkovićeva navodno neshvatljivo zaustavila već dogovoren i obezbijeđen aranžman veće količine vakcina o kojem se Lukovac dogovorio sa vlastima Katara.

Promjene

Iz više izvora za “Glas Srpske” potvrđeno je da će se na nekoj od narednih sjednica naći nova imenovanja i da se mogu očekivati promjene u diplomatsko-konzularnoj mreži.

- Ministarstvo inostranih poslova će Predsjedništvu BiH predložiti nove ambasadore - rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana