Предсједништво БиХ без консензуса о ССП

Срна
Предсједништво БиХ без консензуса о ССП

Сарајево - Предсједништво БиХ данас се није изјашњавало о Споразуму о стабилизацији и придруживању јер није било консензуса, изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Послије сједнице Предсједништва, Иванић је рекао новинарима да нема услова за консензус у овој новој ситуацији.


"Ако се десе нови услови, ова тачка појавиће се на дневном реду", рекао је Иванић и најавио да ће више информација саопштити у петак, 1. јула, на конференцији за новинаре.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да на сједници Предсједништва нису успјели постићи споразум, али да сматра да прича у вези са овим питањем још није пропала.

"Данас нисмо одбили, разговори ће се у вези са тим наставити, мислим да су без потребе направљене тензије и да је погрешна перцепција овог споразума јер нема ни говора да може нанијети такву штету пољопривредницима", сматра Изетбеговић.

Он је истакао да још ништа није дефинитивно одбијено већ да је оптимиста, али да, уколико ништа од тога не буде, постоји могућност да се до договора дође послије локалних избора.

Када је ријеч о документу Преглед одбране, Изетбеговић је рекао да је он трасиран кроз смјернице Предсједништва и да до 30. новембра треба бити завршен.

Изетбеговић је навео да данас усвојене смјернице предвиђају нека поједностављења у логистици и структури Оружаних снага БиХ и механизме који ће их учинити још више интероперабилним са НАТО-ом.

"Издвајања за Оружане снаге ће расти са порастом БДП-а након што буде активиран Акциони план за чланство /МАП/. Ми ћемо прихватити да се Оружане снаге задрже на овом ниову, а то је 9.200 активних војника, док ће резерва бити 4.600", рекао је Изетбеговић и додао да ће се ићи на књижење 57 локација.

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић није желио да даје изјаве новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана