Правосуђе креира монтиране процесе

Жељка Домазет
Правосуђе креира монтиране процесе

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ одбио је јуче извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) за 2013. годину, а већина делегата изрекла је оштре критике на рад те институције и комплетног правосуђа.

Против усвајања извјештаја гласали су сви делегати српског и хрватског народа осим Мартина Рагужа из ХДЗ-а 1990 који је био суздржан. Извјештај су подржали сви присутни делегати бошњачког народа, а гласању није присуствовао једино Фахрудин Радончић из СББ-а.

Делегати су у расправи истакли да се иза наводне независности правосуђа крију нерад и монтирани процеси попут спектакуларних хапшења или подизања оптужница против политичких званичника који завршавају ослобађајућим пресудама.

Предсједавајући Клуба делегата српског народа Средоје Новић истакао је да је кључан избор тужилаца и судија.

- ВСТС је бирао те кадрове. Било би добро паралелно са извјештајем ВСТС-а разматрати и извјештаје Тужилаштва и Суда БиХ да би се могао тражити излаз из постојеће ситуације у правосуђу у БиХ - истакао је Новић.

Он је истакао да је чудно да су медији присутни приликом хапшења у маргиналним предметима.

- Таква хапшења имају за циљ демонстрацију силе. Зар је могуће да тако спектакуларна хапшења имамо само у БиХ? То је демонстрација силе и повреда људских права - рекао је Новић и додао да грађани БиХ не заслужују страх који се тиме изазива.

Делегат хрватског народа Марио Караматић (ХСС) истакао је да јавност мјесецима свједочи фарсама у поступцима Тужилаштва и Суда, а да ВСТС не реагује на те случајеве. Он је поздравио податак из извјештаја о повећању броја ријешених предмета, али је оцијенио да судови и тужилаштва ефикасно раде само када треба "дерати кожу малим људима". ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електрнском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана