Правда стиже пречицом уз помоћ судске нагодбе

Свјетлана Шурлан
Правда стиже пречицом уз помоћ судске нагодбе

Бањалука - Становништво, предузећа и други субјекти, који су актери судских процеса, моћи ће у идуће двије седмице да склопе судске нагодбе и на тај начин јефтиније и брже ријеше спор.

Овај начин мирног рјешавања спора риједак је у судској пракси, али се показао веома ефикасним за стављање тачке на све врсте парничних и ванпарничних поступака, а посебно привредних, уговорних, радних и породичних спорова, случајева мале вриједности и комуналних предмета.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ иницирао је да у судовима буду одржане седмице судске нагодбе од 6. до 17. новембра с циљем да у скраћеном поступку буде ријешен што већи број предмета и тиме растерећени судови притиснути стотинама хиљада предмета.

- Странке које желе своје предмете да ријеше судском нагодбом могу се самостално, путем свог заступника или у договору са супротном страном, обратити суду или поступајућем судији и предложити закључење судске нагодбе. Поступајући судија ће, у складу са приједлогом и вољом странака и одредбама Закона о парничном поступку, током цијелог поступка настојати да спор ријеши нагодбом - истакли су у ВСТС-у.

Иако је судску нагодбу могуће склопити и у редовном судском поступку, у ВСТС-у истичу да ће током поменуте акције судије одвојити вријеме од свакодневних радних обавеза и посветити се искључиво странкама које желе спор ријешити нагодбом.

- На овај начин желимо да извршимо позитиван утицај на ефикасност судских поступака и приступ суда и странака рјешавању спорова. Као приоритет се поставља брзо и ефикасно рјешавање спора с акцентом на задовољство странака исходом спора и услугом суда. Првостепени и другостепени судови позивају све заинтересоване странке да искористе ову прилику и свој предмет ријеше нагодбом - нагласили су у ВСТС-у.

Нагодба је мирни, односно споразумни, начин рјешавања спора који подразумијева договор странака у спору. Приликом закључења судске нагодбе странке саме бирају начин рјешења спора. Адвокат Горан Бубић каже да су нагодбе добре, али да су у парницама рјеђе примијењене.

- Нагодбе треба да буду свакодневна активност, а не само да се спроводе кампањски. Судије су флексибилне код нагодби, дају термине мимо рочишта и то треба користити - казао је Бубић.

Он је као позитиван примјер навео САД гдје 95 одсто кривичних предмета буде ријешено нагодбом.

- Нема дилеме да би нагодба требало да буде више заступљена и у БиХ, јер она појефтињује спорове. Нагодба је у обостраном интересу, јер нема ни побједника, ни губитника у спору - истакао је Бубић.

"Седмице судске нагодбе" дио су пројекта унапређења ефикасности правосуђа који финансира влада Норвешке, а спроводи ВСТС заједно са судовима.

Предности нагодбе за странке и суд

- Нема дуготрајног судског поступка

- Непотребно прибављање и извођење доказа

- Избјегавање одгађања рочишта

- Нема дуготрајног поступка намирења

- Изостаје евентуални другостепени поступак

- Избјегавање додатних и трошкова редовног судског поступка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана