Посмртни остаци пронађени у бетону у јами Радача код Мостара

Горан Маунага
Посмртни остаци пронађени у бетону у јами Радача код Мостара

Мостар - Већи број посмртних остатака људског поријекла и остаци бетона пронађени су у јами Радача код Мостара, што иде у прилог истражним сазнањима да су тијела након бацања у њу затрпавана како би била сакривена.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да ће ископавања у јами Радача, у којој се, према прикупљеним доказима и информацијама, налази већи број посмртних остатака углавном жртава српске националности из претходног рата, бити настављена.

- Прво је током ексхумације у сриједу пронађен мањи број костију, а накнадним ископавањем откривен је већи број посмртних остатака људског поријекла. Кости и посмртни остаци пронађени су на дубини од око 54 метра. Након вађења из јаме биће обављено вјештачење и утврђивање идентитета жртава путем ДНК анализе - навело је Тужилаштво БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су најавили да ће њихов истражилац и представници Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) изаћи на ту локацију ради координисања даљих активности.

- Ексхумација на локалитету Радаче траје већ дужи период и одвија се отежано, јер је ријеч о изузетно неприступачном локалитету велике дубине, гдје су пронађени остаци бетона и минско-експлозивна средства. У процесу ексхумације учествују алпинистички тимови из домаћих полицијских агенција - навели су у Тужилаштву БиХ.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Милан Мандић каже да је ексхумација у Радачи настављена под притиском јавности и да је нечувено то што се у БиХ ради са српским жртвама.

- За јаму Радача сам у Институту говорио од 2007, а откопавања су почела тек 2009. године. Тада су пронађени остаци троје Срба и једног Хрвата, па је све поново обустављено. Након јавног упозорења да су посмртни остаци десетина убијених заливени бетоном, тражење је настављено, али опет успорено - каже Мандић.

Истиче да су истражиоци дошли до половине дубине јаме и да се посмртни остаци жртава налазе тек испод дебелог бетонског слоја, али и у њему самом.

- Проблем је што је до сада било уобичајено да ексхумације великих масовних гробница у којима су српске жртве буду стопиране након откривања првих посмртних остатака. Такав случај је и са сарајевском депонијом у Бућа потоку, гдје је ексхумација прво премјештена са мјеста гдје су нађени остаци, а затим и потпуно обустављена. Умјесто да држава инсистира на тражењу несталих припадника српског народа, као и осталих, то морају радити удружења породица несталих и убијених - огорчен је Мандић.

Ексхумација јаме Радача стартовала је почетком јула прошле године. Чланови стручних тимова људске посмртне остатке пронашли су у јами Радача и у новембру 2015. године на дубини од око 50 метара.

"Глас Српске" први је објавио да се у Радачи налазе посмртни остаци од 200 до 300 особа српске и бошњачке националности убијених током рата. Ту би, према прикупљеној документацији, требало да буду посмртни остаци локалних Срба и Бошњака, али и остаци тијела сарајевских Срба и Бошњака из Стоца и средње Босне.

Најтежи посао тек слиједи

Милан Мандић каже да су истражиоци дошли до бетона којим је јама забетонирана и да тек предстоји најтежи дио посла.

- Стручне екипе сада морају пробијати бетон којим је заливена јама ради скривања посмртних остатака. Послије тога иде спуштање у јаму која је дубока од 100 до 120 метара. Тек тада биће познато колико жртава крије - каже Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана