Послодавци захтијевају скидање терета с леђа, а синдикат веће плате

Маријана Миљић
Послодавци захтијевају скидање терета с леђа, а синдикат веће плате

Бањалука - Растерећење привреде кроз укидање намета, заустављање одлива радне снаге, повећање плата и спречавање злостављања на радном мјесту нашли су се у врху листе захтјева које су пословна заједница и синдикат упутили на адресу Владе РС и на којима инсистирају да буду ријешени у 2018. години.

Захтјеви Привредне коморе и Савеза синдиката РС не разликују се много од прошлогодишњих, јер у години на измаку већина њих није ријешена па су се поново нашли на списку. Стара листа захтјева освјежена је са понеким новим, али су оба социјална партнера Владе углавном остала досљедна онима из претходних година.

Пословна заједница поново тражи да у програм економских реформи РС од 2018. до 2020. године буду уврштене измјене Закона о порезима и доприносима с циљем враћања оптерећења на плату на 51 одсто. Затражена је и измјена Закона о порезу на доходак да би неопорезиви дио дохотка био повећан на ниво најниже плате. Послодавци већ годинама захтијевају измјене Закона о дјечијој заштити с циљем обезбјеђивања рефундирања породиљског боловања у бруто износу, а од тога нису одустали ни ове.

- Поново инсистирамо и на реформи јавне управе како би била постигнута рационализација трошкова и броја запослених. Тржимо и да плате у јавном сектору буду везане за зараде у привреди и да буду смањени буџетски трошкови осим субвенција, подстицаја и капиталних инвестиција, те да коначно буду реструктурирана јавна предузећа - саопштено је из Привредне коморе РС.

Један од нових захтјева је рјешавање проблема недостатка квалификоване радне снаге која је настала због прекомјерног одлива радника у иностранство. Послодавци у дијелу који се односи на радну снагу траже и анализу примјене Закона о раду. Ни ове године није изостао захтјев за побољшање ликвидности привреде и ванбуџетских фондова, доношење мјера подршке и подстицаја привреди и за унапређење рада инспекције и реформу образовања.

Савез синдиката РС у врх приоритета ставио је повећање минималца и генерално раст плата, наводећи да примања нису повећана десет година, што је један од главних разлога зашто грађани напуштају Српску. И синдикат тражи да се посвети пажња Закону о раду, али за разлику од послодаваца предлажу и конкретне кораке - да буде донесен нови или измијењен постојећи уз закључивање колективних уговора.

Сагласили су се са послодавцима да буде растерећена привреда, али у корист повећања радничких плата.

- Потребно је радити и на сузбијању сиве економије и превођењу неформалног у формални рад. Тражимо и да Влада у потпуности реализује програм социјалног збрињавања радника који су у приватизацији и стечају предузећа остали без посла - навели су у Савезу синдиката и затражили да држава уплати доприносе свим радницима за које то нису учинили послодавци.

Међу захтјевима се налази и усвајање новог Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и да одмах у скупштинску процедуру буде поново упућен закон о спречавању злостављања на радном мјесту. Синдикат од Владе тражи и доношење новог Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању, али и стратегије безбједности, заштите и здравља на раду те досљедну примјену свих прописа.

Минималац

Савез синдиката РС тражи да најнижа плата у Српској у идућој години износи 418 марака.

Састанак о тој теми са Владом и послодавцима требало би да буде одржан идуће седмице. Влада је најближе ставу да најнижа плата буде повећана на 405 са садашњих 395 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана