Попустима крате ред на наплатним кућицама

Маријана Миљић Бјеловук
Попустима крате ред на наплатним кућицама

БАЊАЛУКА - Сви возачи у Српској који се од октобра одлуче за електронско плаћање путарине моћи ће да ТАГ уређај купе по 50 одсто нижој цијени, а приликом његове допуне оствариће попуст од 20 одсто.

Возачи у Српској тренутно користе 21.479 ТАГ уређај за електронску наплату путарине, а циљ је да тај број буде пуно већи, да би биле смањене гужве на наплатним мјестима и скраћено вријеме проласка кроз рампу.

- Од октобра сви возачи који желе да користе услугу електронске наплате путарине и на тај начин брже, сигурније и јефтиније пролазе кроз наплатне станице, ТАГ уређај могу да купе по 50 одсто нижој цијени, односно за 20 КМ. Осим тога, при допуни корисничких рачуна оствариће попуст у износу од 20 одсто - казали су “Гласу Српске” у “Аутопутевима РС”.

Подвукли су да је и Влада РС дала сагласност на увођење стимулативног модела плаћања путарине те нагласили да ће наведени попусти важити 90 дана од дана објаве одлуке у “Службеном гласнику РС” или до истека залиха уређаја за електронску наплату путарине.

- Електронска наплата путарине је бржи и једноставнији начин наплате. Због тога стимулативним моделом желимо подстакнути што више возача да одаберу овај вид плаћања путарине, да би биле смањене гужве на наплатним мјестима и скраћено вријеме проласка кроз наплатне рампе - подвукли су у “Аутопутевима”.

Вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Слободан Станаревић рекао је да постоји могућност да ове погодности буду на снази и након три мјесеца.

- Видјећемо какав ће одзив бити. На крају све зависи од интересовања возача - рекао је “Гласу” Станаревић.

Подвукао је да тренутно воде преговоре са “м:телом” да возачи убудуће ТАГ уређај допуњавају путем телефона.

- Вјерујем да ћемо ту могућност имати до Нове године и да ће возачи већ идуће године моћи користити и ту опцију. Да бисмо то постигли мораћемо мијењати Закон о јавним путевима, јер тамо је дефинисано да смо ми једини овлашћени наплатилац путарине у Српској. У овом случају и мобилни оператер би наплаћивао путарину те новац пребацивао нама - рекао је Станаревић и додао да све преузимају да би смањили гужве на наплатним мјестима и били што приступнији возачима.

Станаревић је нагласио и да за сада нема назнаке за промјену цијене путарине на аутопутевима у Српској.

Рекордни приходи

У “Аутопутевима РС” су казали да је за осам мјесеци ове године по основу наплате путарине прикупљено више од 19,23 милиона марака. Највише новца прикупљено је током августа и то 3,09 милиона марака.

- Имамо рекордан приход по основу наплате путарине - рекао је Слободан Станаревић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана