Попусти за студенте спас у кризи

Данијела Бајић
Попусти за студенте спас у кризи

БАЊАЛУКА - Студентске платне картице, на основу којих би могли остварити попусте на разну робу и услуге, олакшале би свакодневицу и подигле стандард будућих академаца који сматрају да би Српска што прије требало да се угледа на Србију, гдје примјена тих бенефита почиње ускоро.

Наиме, академци у Србији ће од јануара помоћу студентских платних картица моћи да остваре 20 одсто попуста на возне карте, а десет одсто на авио-карте, као и да пазаре намирнице по нижим цијенама у бројним трговинским ланцима, а имаће попусте у књижарама као и за куповину одјеће и обуће, те јефтинију путарину, док студенти у Српској попусте углавном остварују у одређеним фитнес центрима и агенцијама за путовање.

Предсједник Уније студената РС Андреј Шева казао је за “Глас Српске” да би младима који студирају у Српској нешто слично много значило, јер цијене не престају да дивљају, док плате родитеља стагнирају.

- Што се тиче неких погодности за студенте, оне се дефинишу на нивоу студентских парламената јавних универзитета и углавном су фокусиране на неке спортске центре и теретане. Међутим, студентима би највише значило када би имали одређене попусте у трговинама, попут радњи са одјећом и обућом, те маркетима са прехраном - казао је Шева.

Додао је да је цијена исхране у студентским домовима у Српској доста повољна, али много би значило да и неки ресторани, као што је случај у Словенији, нуде студентске меније.

Осим тога, студентима у Бањалуци је, истакао је он, потребан функционалан градски превоз који је, упркос попусту, и даље доста скуп за студентски џепарац.

- Сличну причу смо започели још прије годину-двије и надам се ће она ускоро заживјети и код нас. За ту нашу идеју су потребна средства, због чега не можемо сами да је реализујемо, али вјерујем да ће надлежни имати слуха - казао је Шева.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Шобот рекао је да свака олакшица добро дође у тешкој финансијској ситуацији.

- Једном студенту, не рачунајући смјештај и храну, за живот на мјесечном нивоу потребно је најмање 300 марака, исто као и свим другим грађанима који раде и зарађују - казао је Шобот.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељко Будимир рекао је да у наредном периоду у сарадњи са Министарством трговине и туризма, које спроводи кампању “Друштвено одговорни”, планирају да и студентима омогуће одређене олакшице и попусте.

- Настојаћемо, као што смо то и до сада радили, да помогнемо и олакшамо студентима. И све ћемо, наравно, радити у договору са студентским представницима - казао је Будимир подсјећајући да је Српска за студенте урадила оно што није нико у региону, односно омогућила бесплатно школовање и смјештај за све оне који редовно уписују годину на једном од два јавна универзитета.

Потрошачи

Да би надлежни требало да слиједе примјер Србије и студентима додатно олакшају, сматрају и заштитници права потрошача.

Извршна директорица приједорског Удружења грађана “Дон” Муриса Марић казала је да без 1.000 марака мјесечно више ниједан студент не може да преживи, јер многи нису успјели да добију мјесто у студентском дому.

- Да се само за храну издваја десет марака дневно, то је мјесечно 300 марака. С друге стране, станодавци немају осјећаја за студенте, њима је важна само добра зарада, па цијене кирије дижу у небо. Јефтиније могу само проћи они родитељи чија су дјеца успјела да добију кревет у дому - казала је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана