Поплављенима кредит без камате

Свјетлана Шурлан
Поплављенима кредит без камате

Бањалука - Домаћинства и мале фирме погођене поплавама и клизиштима моћи ће да добију микрокредите у износу до 6.000 марака без камата и било каквих накнада.

То им је омогућено уговором о програму кредитирања за угрожене од поплава, чија је укупна вриједност пет милиона евра, који су почетком октобра потписали Министарство финансија и трезора БиХ и Њемачка развојна банка КфЊ.

У Амбасади Њемачке у БиХ рекли су да заинтересовани могу поднијети захтјев за кредит у филијалама микрокредитних организација "Микрофин" и "Партнер".

- Кредити се неће отплаћивати, односно враћати Њемачкој, него ће сва отплата ићи у европски фонд намијењен за помоћ поплављенима у БиХ, тако да ће тај новац поново бити на располагању БиХ - казали су у амбасади.

У "Микрофину" су навели да се кредити могу користити за санацију стамбено-пословних објеката, набавку апарата за домаћинство, намјештаја и других кућних потрепштина, те за основна и обртна средстава у привреди. Додају да грађанима и фирмама стављају на располагање кредите у износима од 500 до 5.000 КМ, без провизије, уз рок отплате до максимално 30 мјесеци, с тим да је посљедњи могући датум отплате кредита 30. јун 2017. године.

У "Партнеру" наглашавају да започиње реализација друге фазе пројекта помоћи становништву које је претрпјело штету у елементарним непогодама, након што је раније 1,25 милиона евра пласирано за 531 домаћинство са угрожених подручја.

- Са ових 2,5 милиона евра, омогућићемо да више од 1.000 клијената обнови своје бизнисе и куће - рекао је директор "Партнера" Сенад Синановић.

Средства ће се пласирати клијентима у мјесним заједницама чија имовина је претрпјела штету у мајским и августовским поплавама и клизиштима.

- Максимална висина кредита који клијент може добити је 6.000 КМ са роком отплате до 30 мјесеци без камате и провизије - појаснили су у "Партнеру".

Министар спољних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер најавио је овај програм крајем маја приликом посјете БиХ.

Помоћ

У Амбасади Њемачке навели су да је њемачка влада у сврху помоћи за поплављена подручја БиХ ставила до сада на располагање укупно седам милиона евра.

- Њемачка је у најтежим моментима поплава већ издвојила више од милион евра интервентне хуманитарне помоћи, а након поплава још милион евра за деминирање - истакли у из амбасади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана