Пољопривредни сајам у Бијељини као мјесто сарадње и развоја

Глас Српске
Пољопривредни сајам у Бијељини као мјесто сарадње и развоја

Бијељина - Међународни пољопривредни сајам "Интерагро" у Бијељини данас је свечано отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, који је поручио да сарадња и повезивање на оваквим манифестацијама доприносе развоју аграра и друштва у цјелини.

На простору Агротржног центра "Кнез Иво од Семберије" Сајам је окупио 120 излагача из земаља региона, компаније из области аграра из Италије, Француске и Њемачке, али и бројне банкарске институције, невладине организације и развојне агенције које пружају подршку развоју аграра.


У име организатора, вршилац дужности директора Акционарског друштва "Град" из Бијељине Славиша Цацановић захвалио је ресорним министарствима у Републици Српској и на нивоу БиХ за додатна средства која су издвојили за одржавање сајма, те бројним партнерима и спонзорима, као и излагачима.

Према његовим ријечима, партнери овогодишње манифестације су привредне коморе Републике Српске и Федерације БиХ, а наредне године партнер Сајма требало би да буде нека од земаља ЕУ.

Учеснике Сајма првог дана су поздравили представници Привредне коморе Српске Анто Гајић и Привредне коморе Федерације БиХ Емир Пашић, која први пут учествује у организацији овог сајма, истичући да је оваква манифестација од стратешког значаја за БиХ, са циљем унапређења пољопривреде и регионалног повезивања.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић указао је током обраћања присутнима на значај сарадње свих нивоа власти, струке и науке, посебно у вријеме климатских промјена које додатно отежавају агроиндустрију.

Амбасадор БиХ у Јапану Борислав Марић рекао је да сарадња и економско увезивање, које омогућавају овакви сусрети, као и економска дипломатија, могу знатно да олакшају и ојачају пољопривредну производњу.

Посјетиоци ће имати прилику да до суботе виде богату понуду пољопривредне механизације и алата, сјеменског и садног материјала, хране и пића, меда и производа од меда, средстава за заштиту и узгој биља, сточне хране и минералних ђубрива.

Цијена улазнице за посјетиоце износи једну КМ.

Традиционалне пратеће активности у три сајамска дана су изложбе пољопривредне механизације, изложба стоке најквалитетнијих грла, научно-стручна савјетовања, промоције, јавне трибине и пословни сусрети.

Најављено је одржавање округлих столова о теми оспособљености Републике Српске и БиХ за контролу хране и улога кластера у сертификацији производа за извоз, откуп млијека и његов увоз и извоз, те производња крмног биља у условима суше и силажа.

Новост ове године је конзумација хране и пића другог сајамског дана, када ће за све присутне бити печен бик на ражњу.

Трећег дана Сајма биће први пут одржана и смотра ловачких паса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана