Политички удар на Централну банку БиХ

Д. Гавриловић, М. Миљић
Политички удар на Централну банку БиХ

Бањалука - Смјена вицегувернера Централне банке БиХ из српског народа Радомира Божића стављена је на дневни ред сједнице Управног одбора највише домаће финансијске институције која ће бит одржана у понедјељак, сазнаје "Глас Српске", а та иницијатива пријети да потпуно уруши њену законом загарантовану независност од политичког и утицаја било које институције власти.

Управни одбор Централне банке БиХ већ дужи период се налази под снажним притиском његовог члана из српског народа Љубише Владушића, који од именовања нових чланова тог тијела и промјене власти на нивоу БиХ у којој се као представници РС налазе странке окупљене у Савезу за промјене инсистира на Божићевој смјени. Владушић, који је близак СДС-у, има подршку и другог српског члана у Управном одбору Централне банке и кадра блиског ПДП-у Триве Маринковића.

Рушење независности банке

- Владушић и Маринковић су смјену Божића као услов испоставили за сједницу Управног одбора заказану за 25. јануар 2016. године, која није одржана због страховитог притиска у вези са кадровским промјенама. Ради се о типичној политичкој смјени у институцији чији органи треба да обезбиједе независност Централне банке од политичког утицаја, на шта их обавезује Закон о Централној банци БиХ - рекао је за "Глас Српске" извор из Парламента БиХ који је упознат са овим проблемом.

Умјесто да се Управни одбор супротстави захтјевима политичких странака за кадровско ухљебљење својих чланова, истиче наш саговорник, он свјесно крши Закон о Централној банци и руши његову темељну одредбу о независности највише финансијске институције у земљи.

Комплетан текст прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана