Пола казне платиш, пола ти се прашта

Свјетлана Тадић
Пола казне платиш, пола ти се прашта

Бањалука - Ако становници Републике Српске, који почине било који од прекршаја, признају одговорност и плате пола новчане казне у року од осам дана, друга половина ће им бити отписана.

Ово омогућава нови Закон о прекршајима Српске, који је недавно усвојила Народна скупштина РС и који би ускоро требало да ступи на снагу.

Савјетник министра правде РС Никола Ковачевић рекао је "Гласу Српске" да је ослобађање од плаћања дијела казне за прекршај предложено амандманом СНСД-а на Приједлог закона о прекршајима РС.

- Тај амандман је прихваћен и окривљени који призна одговорност за прекршај, те најкасније у року од осам дана од дана пријема прекршајног налога плати половину изречене казне, биће ослобођен плаћања друге половине казне - истакао је Ковачевић.

Додао је да се против таквог лица неће водити судски поступак, нити ће оно имати било какве друге трошкове.

- То је изузетна стимулација за оне који прихвате одговорност за прекршај и да умјесто цијеле, плате пола казне, изузимајући трошкове судског поступка - нагласио је Ковачевић.

Ова мјера примјењује се и у Србији, као и у европским земљама.

Појаснио је да се новим Законом о прекршајима уводи и казна затвора од десет до 60 дана за прекршаје почињене кад је у питању јавни ред и мир, насиље у породици и спортске приредбе.

- Постоји и мјера лишења слободе, а која се изриче лицу које је осуђено на новчану казну, а не плати је у року. Тада суд изриче мјеру лишења слободе од један до 15 дана као пријетњу да буде плаћена казна. Међутим, такво лице се лишењем слободе не ослобађа казне и мора да је плати, у крајњем случају и принудним путем - појаснио је Ковачевић.

Појаснио је да се једино лицима као што су социјални случајеви казна може претворити у казну затвора, с тим да је 100 марака - дан затвора.

Ковачевић је навео и да се овим законом укида малољетнички затвор и уводи нова мјера "полицијски надзор".

- То подразумијева да се против малољетног лица, које је учинило прекршај, неће водити прекршајни поступак, али се изриче мјера полицијског надзора. Овлашћено службено лице МУП-а упозорава малољетника на штетне посљедице које произлазе из његових радњи и сврха те мјере је да малољетника преваспита да не чини прекршаје - рекао је Ковачевић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Жељко Мирјанић сматра да ће плаћање половине казне олакшати позицију грађана и бити користан за судове, јер ће бити ослобођени од расправе о овим питањима.

- Према подацима за БиХ, возачи који су пијани управљали возилима за неплаћене казне дугују 22 милиона КМ, а возачи у БиХ по основу свих неплаћених казни за саобраћајне прекршаје дугују око 97 милиона КМ, што се може ријешити на овај начин - рекао је Мирјанић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана