Покрет Одговор најавио жалбу због пристрасног извјештавања РТРС-а и Срне

Срна
Покрет Одговор најавио жалбу због пристрасног извјештавања РТРС-а и Срне

Сребреница - Покрет "Одговор" је најавио упућивање жалбе Регулаторној агенцији за комуникације /РАК/, али и покретање иницијативе за ванредну сједницу Народне скупштине Републике Српске преко посланика коалиције "Домовина", која ће се тицати "пристрасног извјештавања и цензуре бошњачке повратничке заједнице у информативном програму РТРС-а и агенцијским вијестима Срне".

"РТРС производи 2.500 сати информативног програма у току године, те се поставља питање који је удио учешћа повратничких и невећинских заједница у овом сегменту. Притом, продукцијски ангажман РТРС-а постоји само када су у питању обиљежавања догађаја страдања Срба и значајних православних празника, за шта имамо пуно уважавање, али се морају укључити и други", саопштено је из Покрета "Одговор".


Овај покрет позива уредништво РТРС-а да промијени уређивачку политику, те отвори врата свима за јавни дијалог, а ово се посебно односи на "Дневник".

"Такође, у емисијама као што су жАспектж и жАктуелнож морају бити редовно позвани за учешће у дебатама представници бошњачке и хрватске заједнице, јер без тога нема објективног приступа и нема заступљености свих страна у дискусији", поручују из "Одговора".

Овај покрет даље наводи да биљежи свакодневно кршење Кодекса о аудиовизуелним медијским услугама, те ће затражити да Регулаторна агенција за комуникације изврши мониторинг свих информативиних програма РТРС-а с циљем утврђивања случајева говора мржње, те нарушавања принципа правичности и непристрасности у смислу извјештавања о грађанском организовању и дјеловању Бошњака-повратника у Републику Српску.

"Такође, затражићемо утврђивање чињеница о томе колико РТРС извјештава о судским процесима, посебно оним који се тичу ратних злочина, без обзира на етничку припадност оптуженог или жртве", наведено је у саопштењу.

Из "Одговора" наводе да ће по истим овим основама преко Народне скупштине Републике Српске тражити утврђивање околности које доводе до "блокаде вијести и ставова из бошњачке повратничке заједнице при Новинској агенцији Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана